ГоловнаПолітика

Рада позбавила Довгого недоторканності

Довгому інкриміновано земельні махінації.

Верховна Рада підтримала зняття недоторканності з нардепа Олеся Довгого (позафракційний) і надала згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності.

За прийняття такого рішення проголосував 251 депутат при необхідному мінімумі 226.

Довгому інкриміновано ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України ("Зловживання владою"), йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Однак навіть зняття недоторканності не означає, що Довгого можуть відразу ж затримати. Для цього Рада повинна надати свою згоду, а ГПУ про таку згоду не просила.

Справа проти депутата стосується виділення земельних ділянок у столиці в 2007-2009 роках, коли Довгий був секретарем Київської міської ради. Йому закидають зловживання службовими обов'язками з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок заповідника "Острів Жуків" загальною площею 44,25 га (ч.2 ст.28, ч.2 ст.364 Кримінального кодексу). Довгий, за версією слідства, скоїв злочин, порушивши регламент Київради.

Довгий, виступаючи в Раді, визнав, що порушив тоді регламент. "Регламент порушив, закон - ні", - сказав він.

Депутат перед голосуванням попросив Раду зняти з нього недоторканність, щоб він "зміг довести невинність".

Нагадаємо, 21 червня генпрокурор Юрій Луценко направив до Верховної Ради подання на притягнення Довгого до кримінальної відповідальності.

Регламентний комітет парламенту, який за процедурою розглядає подання на зняття недоторканності, дійшов  висновку, що ГПУ не зібрала достатньо доказів проти Довгого. Однак спікер Андрій Парубій виніс подання на голосування в сесійній залі ВР.

Подання на Довгого - друге з п'яти, які парламент розглядає у вівторок. Перше подання - на нардепа Євгена Дейдея - Рада відхилила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram