ГоловнаПолітика

Звільнених заручників перевірять на предмет вербування

"Є таке поняття, як контррозвідувальне опитування. Ми обов'язково його проведемо".

Звільнених заручників перевірять на предмет вербування
Фото: Макс Левин

Звільнені 27 грудня заручники пройдуть перевірку на предмет можливого вербування Росією, повідомив в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" голова СБУ Василь Грицак.

"Так, звичайно, ми будемо їх опитувати щодо обставин їх перебування в полоні. Є таке поняття, як контррозвідувальне опитування, і ми обов'язково його проведемо ... Ми прекрасно розуміємо, що стосовно наших військовослужбовців, та й всіх громадян України, які перебувають або перебували в полоні, здійснюється не тільки фізичний та психологічний тиск, але і проводиться вербування", - сказав він.

Найвідоміший випадок такого передбачуваного вербування - полковник Іван Без'язиков. Він потрапив в полон 16 серпня 2014 в Степанівці Донецької області. За його словами, туди він поїхав за тілами загиблих. Військового звільнили з полону 5 липня 2016 року в результаті спецоперації СБУ, а через півроку його затримали за підозрою в державній зраді.

В обвинувальному акті зазначається, що Без'язиков в період з 25 серпня 2014 року по 27 травня 2015 року, перебуваючи на непідконтрольній українській владі території, займав посаду так званого заступника начальника розвідувального управління "ДНР", займався збором розвідувальної інформації про пересування українських військових підрозділів і брав участь в проведенні інформаційних операцій з дискредитації Збройних сил України.

Без'язиков не визнає себе винним в інкримінованих злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram