ГоловнаПолітика

Департамент спецрозслідувань ГПУ поскаржився на незаконне закриття справи заступником генпрокурора Столярчук

Керівникові департаменту винесли догану, звинувативши в недотриманні ієрархічних принципів.

Департамент спецрозслідувань ГПУ поскаржився на незаконне закриття справи заступником генпрокурора Столярчук
Юрий Столярчук
Фото: podrobnosti.ua

Департамент спеціальних розслідувань ГПУ, який очолює Сергій Горбатюк, заявив, що заступник генпрокурора Юрій Столярчук незаконно закрив кримінальне провадження про захоплення землі в Миколаївській області.

Справа стосується заволодіння земельною ділянкою загальною площею 1553,97 га в межах Ленінської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. Ця земля була у власності громадянина К. Сума завданої йому шкоди - 28 млн грн. Зараз обвинувальний акт стосовно колишнього директора комерційного підприємства, обвинуваченого в скоєнні спільно з посадовими особами органів державної влади заволодіння земельною ділянкою, направлено до суду, повідомляє Департамент спецрозслідування ГПУ на своїй сторінці в фейсбуці. Раніше до суду направили обвинувальний акт щодо інших співучасників злочину - колишніх начальника Держкомзему Первомайського району Миколаївської області та керівництва державної адміністрації цього ж району.

За даними ЗМІ, до захоплення причетні син колишнього генпрокурора Артем Пшонка і Михайло Тітов ("Мультик", зараз перебуває в СІЗО).

При цьому Департамент спецрозслідувань ГПУ наголошує, що зіткнувся з перешкодами в розслідуванні цієї справи з боку Столярчука.

"Зокрема в цьому кримінальному провадженні заступник генерального прокурора Столярчук Ю.В., без вивчення матеріалів і не маючи процесуальних повноважень, в лютому 2017 закрив кримінальне провадження щодо вищевказаного підозрюваного. Надалі в липні 2017 безпідставно і з порушенням вимог ст. ст.36, 37 КПК України вирішив забрати провадження у слідчих Департаменту спеціальних розслідувань, змінивши слідчий підрозділ і склад групи прокурорів", - сказано в повідомленні.

Рішення про закриття кримінального провадження пізніше було визнано судом незаконним і скасовано.

"За ці дії рішенням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 22.11.2017 Столярчук Ю.В. притягнутий до дисциплінарної відповідальності і до нього застосовано стягнення у вигляді догани", - йдеться в повідомленні. Пізніше керівництво ГПУ повернуло справу Департаменту спецрозслідувань.

Однак "за фактичне невиконання незаконних, з ознаками втручання в дії слідчих і прокурорів, рішень заступника генерального прокурора Столярчука Ю.В." кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів прийняла рішення про притягнення начальника Департаменту спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка до дисциплінарної відповідальності. Йому інкриміновано дії, "які створюють загрозу для функціонування органів прокуратури України як єдиної системи" і "свідчать про порушення ним ієрархічних методів організації прокуратури".

У результаті Горбатюк теж отримав догану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram