ГоловнаПолітика

Україна відмовилася змінювати закон про освіту

Напередодні Венеціанська комісія рекомендувала внести поправки щодо російської мови.

Україна відмовилася змінювати закон про освіту
Фото: rada.gov.ua

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що ніяких змін у статтю 7 "Мова освіти" закону про освіту вносити не будуть.

Виступаючи на конференції до Дня місцевого самоврядування у Львівській області, Парубій повідомив, що у нього була розмова з представниками Венеціанської комісії, "і було погоджено, що сьома стаття закону "Про освіту" змінюватися не буде". "Вона залишиться в ухваленій редакції", - наводяться слова спікера на сайті парламенту.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть в школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест через цю норму.

Щоб зняти претензії, Україна передала закон "Про освіту" на аналіз Венеціанської комісії (орган Ради Європи). У п'ятницю комісія оприлюднила свої висновки до документа. Венеціанська комісія зазначила, що закон не передбачає можливості застосування мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема російської. Експерти ВК рекомендували внести поправки до статті 7 і замінити відповідну норму на збалансованішу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram