ГоловнаПолітика

Президент ПАРЄ закликала Росію скасувати заборону Меджлісу

Стелла Кіріакідес назвала звільнення Чийгоза й Умерова "кроком у правильному напрямку".

Президент ПАРЄ закликала Росію скасувати заборону Меджлісу
Стелла Кириакидес
Фото: epp-cd.eu

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Стелла Кіріакідес закликала Росію скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться в заяві на сайті ПАРЄ, передає "Крим.Реалії".

"Вітаю звільнення кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова. Оскільки вони є представниками Меджлісу - важливої і традиційної структури кримськотатарської спільноти. Їхнє звільнення є кроком у правильному напрямку. Я сподіваюся, що після звільнення цих двох лідерів відбудуться й інші", - сказала Кіріакідес.

"Я також закликаю російську владу скасувати всі обмеження щодо Меджлісу кримськотатарського народу", - додала президент ПАРЄ.

Нагадаємо, 26 квітня 2016 року "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська, яка заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною. Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести до Києва.

У вересні Верховний суд Росії визнав законною заборону Меджлісу.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН закликав РФ скасувати заборону Меджлісу і гарантувати права кримських татар і українців на території півострова. 22 квітня "влада" Криму заявила, що не має наміру переглядати рішення, а кримські татари нібито мають можливість створювати громадські структури для відстоювання і просування своїх інтересів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram