ГоловнаПолітика

Порошенко зідзвонився з Умеровим і Чийгозом

Лідерів кримськотатарського народу чекають у Києві.

Порошенко зідзвонився з Умеровим і Чийгозом

Президент Петро Порошенко по телефону поговорив з Ахтемом Чийгозом та Ільмі Умеровим - заарештованими Росією заступниками голови Меджлісу, яких напередодні вдалося звільнити. Зараз вони перебувають у Туреччині.

"Я вас не вітаю зі свободою, бо свобода буде тоді, коли ми з Вами будемо разом з нашими кримськими татарами в Криму. Ось це буде справжня свобода. А зараз це дуже важливий, але проміжний етап нашої боротьби ... І, звичайно, це ще не остаточне свято, тому що остаточне свято у нас буде тоді, коли ми звільнимо Крим. Коли весь кримськотатарський народ і всі жителі Криму зможуть, нарешті, бути вільними в Україні", - наводяться слова Порошенка на його сайті.

Президент також підтвердив інформацію, що доклав зусиль для звільнення Умерова та Чийгоза.

"Я дуже щасливий, що моя домовленість з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом реалізувалася", - зазначив він.

Порошенко повідомив, що доручив послу України в Туреччині забезпечити всі необхідні процедури, щоб уже найближчим часом Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров приїхали до Києва.

Нагадаємо, вчора російська окупаційна влада видала Умерова та Чийгоза Туреччині. Видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і тривалого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях". Ідеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram