ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для медреформи

Законопроект будуть допрацьовувати з урахуванням альтернативних пропозицій.

Рада прийняла в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для медреформи
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила в першому читанні законопроект №6604 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичних послуг і лікарських засобів". Він необхідний для практичної реалізації затвердженого раніше законопроекту №6327.

За законопроект проголосували 234 депутати за 226 мінімально необхідних.

Ідеться насамперед про реалізацію принципу "гроші йдуть за пацієнтом". Він передбачає, що медичні установи, з якими укладено договори про надання послуг пацієнтам, отримуватимуть виплати за них безпосередньо без посередників. Міністерство охорони здоров'я очікує, що це створить конкуренцію за пацієнтів і підвищить якість медпослуг.

Друга ключова зміна - це фіксування ролі державного і місцевого бюджетів у системі охорони здоров'я. За словами в. о. міністра Уляни Супрун, держбюджет буде відповідати за оплату медпослуг, які входять у програму гарантій, а місцеві зможуть підтримувати і розвивати комунальні установи і запускати локальні програми в сфері охорони здоров'я.

Ще одна важлива норма - перехідний період для змін у сфері фінансування охорони здоров'я. З 2018 року принцип "гроші йдуть за пацієнтом" почне працювати в первинному рівні медицини, а вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу в 2018-2019 роках продовжать фінансувати за рахунок медичної субвенції. З 2020 року медична допомога всіх рівнів перейде на принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

До другого читання в законопроект повинні включити пропозиції з альтернативного законопроекту №6604-1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram