ГоловнаПолітика

Прокурорів звільняють за помилки в деклараціях, пянство і корупцію

Найтиповіше порушення сьогодні - помилка в декларуванні.

Прокурорів звільняють за помилки в деклараціях, пянство і корупцію
Фото: Макс Требухов

Від початку вересня у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, яка займається притягненням до дисциплінарної відповідальності прокурорів, надійшла 351 скарга. Про це заявив заступник голови КДКП Віктор Шемчук в інтерв'ю LB.ua.

"Станом на 1 вересня у провадженні КДКП була 351 скарга. Залишилося нерозглянутими 155, з них відкрито 146 дисциплінарних проваджень щодо 151 прокурора (36 стосуються доброчесності).

У результаті КДКП ініціювала відсторонення від посади одного прокурора, завершила перевірку зі складанням висновку про 45 прокурорів. На засіданні розглянули 25 висновків з прийняттям рішень, з них 8 - про накладення дисциплінарного стягнення (догана, звільнення з посади або непереведення на посаду у вищий орган протягом року)", - зазначив Шемчук.

За його словами, дисциплінарні провадження щодо прокурорів умовно можна розділити на три категорії: перша - порушення законодавства під час декларування; друга - невиконання функціональних обов'язків і наказів, зловживання спиртним, а також втрата службових посвідчень, паролів доступу до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань; третя - вчинення корупційних злочинів.

"Найтиповіше сьогодні порушення - помилка в декларуванні. Але саме помилка, а не навмисне внесення неправдивої інформації. Найбільша кількість скарг щодо помилок у декларуванні надійшла в КДКП з Кіровоградської та Донецької областей. Прокурори внесли в декларацію місце проживання, що не збігалося з адресою їхньої нерухомості. І разом з тим не вказали про право проживання в іншому приміщенні", - сказав заступник голови КДКП.

"Правда механізму перевірки інформації з декларацій КДКП не має. І ми посилаємо за такими скаргами запити в НАЗК, щоб вона перевірила такі факти і прийняла рішення, чи наявне порушення в тих чи інших випадках. За результатами перевірки НАЗК ми зможемо притягнути до дисциплінарної відповідальності окремих прокурорів", - додав Шемчук.

Він також сказав, що було кілька випадків звільнення прокурорів, яких затримали в нетверезому стані. "Зокрема, на одному з попередніх засідань КДКП рекомендувала звільнити прокурора, якого затримала патрульна поліція через технічну несправність автомобіля (не горіла одна фара). Після цього виявилося, що він перебував у нетверезому стані. Ще буянити почав (посміхається - LB.ua)", - зазначив Шемчук.

Як відомо, з 7 липня цього року розпочала роботу Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, до повноважень якої належить притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорів за фактом розгляду дисциплінарних скарг, а також відбір кадрів на вакантні місця в прокуратурі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram