ГоловнаПолітика

Волкер вважає неприйнятним російський варіант розміщення миротворців на Донбасі

При цьому дипломат вважає, що РФ може піти на поступки.

Волкер вважає неприйнятним російський варіант розміщення миротворців на Донбасі
Курт Волкер
Фото: Arizona PBS

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер вважає, що російський варіант розміщення миротворців на Донбасі неприйнятний, але сподівається, що Росія піде на поступки.

Про це він сказав в інтерв'ю українській редакції "Голосу Америки".

"Вважаю, що основні цілі політики США є чіткими, як і цілі України, і полягають у відновленні суверенітету і територіальної цілісності України, а також у забезпеченні безпеки всіх громадян України. Вважаю, що це чітко зрозуміло. Коли ми говоримо, власне, про присутність миротворців, то те, що запропонувала Росія в ООН, є дуже вузькою концепцією і стосується тільки присутності на лінії припинення вогню. Це насправді ще більше розділить країну. Це неприйнятно для будь-чого; так територію не відновити. З іншого боку, якщо ми зможемо встановити миротворчі сили і розширити цю концепцію, щоб охопити всю спірну територію, передбачити стримування важкої зброї і встановити контроль за українсько-російським кордоном з боку України, то це стане багатонадійною ініціативою. Обидва уряди зараз розглядають можливість розширити концепцію, щоб перетворити її на таку, яка буде дійсно значущою і корисною", - сказав він.

Волкер вважає, що Росія нічого не пропонувала б, якби не була готова до переговорів.

"Вони три роки в цьому питанні нічого не робили: раніше вони не пропонували ввести миротворчу місію. Ще пару тижнів тому вони говорили, що у жодному разі не хотіли б бачити там ООН. Тому той факт, що вони відкрили цю розмову, по-моєму, означає, що вони готові це обговорювати. Зрештою, все зводиться до рішення Росії: чи хочуть вони вирішити кризу в Україні, вивести свої сили і відновити територіальну цілісність України, чи ж вони не хочуть цього робити. Якщо вони хочуть вперто стояти на своєму і створити ще одну Абхазію, вони це можуть зробити, однак для Росії це буде дуже затратна пропозиція", - додав дипломат.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна узгодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція спрямована в Раду Безпеки ООН.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді 7 вересня, заявив, що до складу миротворчої місії не повинні входити представники "ДНР" чи "ЛНР" і Росії, а її мандат повинен поширюватися на всю територію окупованого Донбасу. Також Порошенко відмовився погоджувати параметри місії з "російськими бойовиками".

11 вересня Путін у розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель погодився на те, щоб миротворча місія ООН мала доступ не тільки до лінії розмежування на Донбасі, а й до решти території, де проводить свої інспекційні поїздки спостережна місія ОБСЄ.

Однак пізніше в МЗС РФ заявили, що Росія згідна тільки на охоронну місію ООН.

Однак пізніше в МЗС РФ заявили, щона линии разграничения .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram