ГоловнаПолітика

Біля посольства РФ у Києві пройшла 15-та акція з вимогою знайти викрадених у Криму людей

Активісти організували перформанс.

Під посольством Росії в Києві в середу, 27 вересня, в рамках інформаційної кампанії FIND&FREE проходить 15-та акція "Де Ервін?". Активісти організували перформанс, щоб розповісти про почуття родичів викрадених і зниклих людей в анексованому Криму.

"Що в голові людини, яка прагне знайти своїх рідних і близьких - жертв насильницьких зникнень? Активісти представлять акцію «Дзиґа в голові» - візуалізацію думок тих, хто не прийняв втрати близьких, хто перебуває в процесі пошуку - непереборному, хворобливому і нескінченному", - йдеться в анонсі акції.

Нагадаємо, що на початку тижня Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) опублікувало

доповідь щодо Криму і Севастополя, в якому визнало значне погіршення ситуації з правами людини на окупованих Росією територіях.

З 2014 року документально зафіксовано 10 випадків, коли зниклі особи в Криму досі вважаються зниклими безвісти. Це шість кримських татар, три етнічних українці і одна особа російсько-татарського етнічного походження; усі чоловіки. Семеро зникли 2014 року, двоє - 2015 року, один - 2016 року.

З десяти зазначених справ про зниклих безвісти осіб станом на 12 вересня кримінальне розслідування триває лише в одній.

Слідство у шести справах призупинено через неможливість встановити підозрюваних, а у трьох справах жодні слідчі дії не проводилися, оскільки про зникнення, як стверджують, ніхто не заявляв. У п'яти випадках свідки заявили про можливу причетність до викрадень посадових осіб державних органів, оскільки вони бачили, як жертв викрали чоловіки, вдягнені у форму, схожу на форму органів державної безпеки чи кримської самооборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram