ГоловнаПолітика

Порошенко на сторінках Politico зажадав від G7 "осадити Росію"

Інакше Захід чекає катастрофа, впевнений президент.

Порошенко на сторінках Politico зажадав від G7 "осадити Росію"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко написав статтю для авторитетного видання Politico, в якому закликав країни "Великої сімки" "осадити Росію".

LB.ua наводить переклад статті під назвою "Велика сімка повинна взяти в облогу Росію, інакше зазнає катастрофи" з англійської.

"У 1936 році, коли Уїнстон Черчілль попередив, що «епоха зволікання» добігає кінця і що світ вступає в «період наслідків», його попередження не було почуто. За два роки перед цим британський державний діяч попередив Європу про майбутню небезпеку і його зарахували в панікери. Ця помилка коштувала десятків мільйонів життів. Сьогодні вкрай важливо не повторити цю помилку в Україні, що стала головною метою російської помсти за геополітичний крах Радянського Союзу.

Росія не зупинить свою агресивну кампанію, якщо ми не зв'яжемо їй руки. Західний світ повинен взяти на себе зобов'язання щодо спільних дій і об'єднатися для захисту своїх цінностей і дотримання міжнародного права. Сьогодні, як і напередодні Другої світової війни, час проти нас. Насильство на сході України забирає життя кожен день. Зволікання і заспокійливі напівзаходи не тільки неефективні, але й небезпечні.

Новий виток гібридної війни в Росії набирає обертів. І його наслідки поширюються за межі України. Щупальці Кремля тягнуться до горлянок ключових регіональних центрів України і її трансатлантичних союзників.

Гібридні атаки Москви розвиваються за кількома напрямками, причому пріоритет віддається кіберпростору. Ті, хто досить хоробрий, щоб обрізати ці щупальця, виявляються під новою атакою. Це недавно стало очевидним в Україні. Коли ми призупинили доступ до соціальних мереж, керованих РФ, Москва відповіла масовою і скоординованою кібератакою, яку підтримала інформаційна пропаганда. Росія активувала свої інформаційні сили, вже добре відомі в Парижі, Берліні та по всій Атлантиці, щоб захистити своїх соціальних медіа-агентів, таких як "ВКонтакте" або "Одноклассники".

Москва відкрито демонструє свою готовність завдати удару у відповідь. У нас є вибір між пропорційною відповіддю або продовженням плутанини з напівзаходами.

Дата зустрічі G7 в Італії, де лідери обговорять складні виклики нашому світоустрою, не може бути більш символічною для України.

Три роки тому, 26 травня, почалася битва за аеропорт Донецька. Запекла конфронтація між українськими силами і проросійськими бойовиками, підтримуваними Росією, тривала протягом декількох місяців. Це також показало світу, що можна протистояти агресії Росії. Українські солдати довели, що готові заплатити своїм життям заради захисту таких західних цінностей, як свобода і демократія. Україна довела, що є надійним оплотом цих цінностей і готова брати участь у забезпеченні міжнародної безпеки. Інвестування в безпеку України - це інвестиції в безпеку Європи і за її межами.

Чи слід було нам більш рішуче реагувати на російську агресію три роки тому? Знаючи те, що ми знаємо зараз, - що насильство буде коштувати життя 10 000 українців і що Кремль проігнорує свою відповідальність за виконання мінських угод - відповідь, озираючись назад, очевидна.

Історія вчить нас, що умиротворення призводить до більшої агресії. Чим більше ви годуєте крокодила, тим голоднішим він стає. Тільки з позиції сили можна захистити стійкий мир і відновити безпеку та стабільність. Це вимагає підвищення опірності України шляхом підтримки важливих реформ і зміцнення обороноздатності її армії, в тому числі нарощуючи запаси сучасної оборонної зброї. Це також вимагає від Заходу бути твердим у питанні санкцій проти Росії і бути готовим посилити їх у разі потреби, як це було зазначено на саміті G7 в Ісе-Сімі, Японія.

«Велика сімка»- клуб шанованих держав і світових лідерів, з яких Росія була вигнана з ганьбою - має можливість чітко відповісти агресору. Кремлю не можна дозволити відмити кров з рук і уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас.

Якщо Захід серйозно ставиться до світу і світоустрою, йому слід мати на увазі, що шлях до відновлення нормальних відносин з Москвою все ще проходить через Київ. Росія повинна виконати Мінські угоди, особливо ті умови, які стосуються безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні і відновити територіальну цілісність нашої країни в рамках міжнародно визнаних кордонів. Робити що-небудь інше означає відкрити двері катастрофі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram