ГоловнаПолітика

ДТЕК вимагає негайної реакції правоохоронних органів на погрози Семенченка

Нардеп пригрозив захопити і блокувати Бурштинську ТЕС.

ДТЕК вимагає негайної реакції правоохоронних органів на погрози Семенченка
Фото: Макс Требухов

Погрози народного депутата від партії "Самопоміч" Семена Семенченка про силове захоплення і блокування підприємства ДТЕК Бурштинська ТЕС, що є невід'ємною частиною української енергосистеми, є повною зневагою законодавства і Конституції України і повинні отримати оцінку і реакцію правоохоронних органів.

Про це йдеться в заяві компанії, опублікованій Сегодня.

На тлі збереження Надзвичайного Положення в енергетиці, і підвищеного навантаження на станції газової групи в результаті втрати антрацитових шахт, подібні дії "народного обранця" можна розцінювати, як диверсію проти енергетичної безпеки України та процесу відновлення економіки країни. Блокада Донбасу, організована депутатами Семенченком і Парасюком, привела до драматичних наслідків. Через зупинку вантажоперевезень падіння промислового виробництва триває третій місяць. У березні, коли почалася блокада, воно становило 2,7% в квітні 6,1, а (за даними МЕРТ), повідомляє прес-служба компанії.

"Безвідповідальні дії політиків "Самопомочі" вже торкнулися добробуту кожного українця. За оцінками Войціцької, партійного соратника Семенченка, збитки від ініційованої ними першої блокади для державного бюджету вже становлять близько 6,3 млрд. грн. Заяви такого характеру - це політична маніпуляція. Вони завдають глибокої шкоди цивільній єдності країни, яка перебуває в стані бойових дій та Надзвичайного Положення в енергетиці. Економічний хаос і зростання бідності українського населення, які стимулюють С. Семенченко і "Самопоміч" подібними заявами, ведуть до руйнування інвестклімату України, а значить поглиблення економічної кризи. Партія "Самопоміч" на словах декларує проєвропейський курс, але на ділі "народний обранець" ставить під сумнів ключову європейську цінність - недоторканність приватної власності і подальші інвестиції в економіку нашої країни", - йдеться в повідомленні.

У компанії наголошують, що заяви народного депутата партії "Самопоміч" про нібито постачання вугілля з Росії та неконтрольовані території на Бурштинську електростанцію є неправдивими і служать лише для виправдання політично мотивованої акції. Для забезпечення роботи станція ДТЕК використовує максимальні обсяги українського вугілля, в тому числі закуповуючи весь вільний ресурс у шахт Львівсько-Волинського басейну.

Також повністю не відповідають дійсності заяви народного депутата про невиконання компанією ДТЕК інвестиційного договору щодо Бурштинської ТЕС. ДТЕК працює в українській енергетиці 12 років і є найбільшим українським інвестором. Загальний обсяг інвестицій становить понад 52 млрд грн. З моменту приватизації в 2012 році компанія інвестувала в станцію 2,7 млрд грн. У складі ДТЕК Бурштинська ТЕС стала одним з найбільш модернізованих енергетичних об'єктів країни. Розроблено довгострокову програму подальшого оновлення станції. В її рамках тільки в поточному році капітальні вкладення перевищать 1,6 млрд грн.

ДТЕК закликає Раду національної безпеки і оборони України, Службу безпеки України і Національну поліцію України вжити термінових заходів для посилення захисту енергогенеруючих підприємств і недопущення будь-яких зовнішніх незаконних втручань в роботу енергооб'єктів.

ДТЕК готує звернення до правоохоронних органів за фактом замаху на злочин, а також має намір захищати свої інтереси і репутацію в судових органах України та європейських правових інститутах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram