ГоловнаПолітика

Нардеп Дерев'янко і громадянин Ізраїлю проникли на секретні випробування у військову частину, - Вінник

За постачання засобів зв'язку борються два виробники.

Нардеп Дерев'янко і громадянин Ізраїлю проникли на секретні випробування у військову частину, - Вінник
Иван Винник
Фото: radiosvoboda.org

Народний депутат України (позафракційний) Юрій Дерев'янко і громадянин Ізраїлю Вадим Авербух потрапили у військову частину, де проводилися секретні випробування зразків спеціального зв'язку. Про це заявив парламентарій від "Блоку Петра Порошенка" (БПП) Іван Вінник у Facebook, пише "Цензор.НЕТ". 

"На територію військової частини, де проводилися секретні випробування зразків спецзв'язку, проник народний депутат Юрій Дерев'янко. Він провів із собою представника ізраїльської компанії "Ельбіт" Вадима Авербуха, більше відомого як Гордон Зеєві, - адвоката агента ФСБ Сєви Могилевича. Юрій Дерев'янко та Вадим Авербух практично паралізували діяльність військової комісії і отримали несанкціонований доступ до результатів випробувань, що може нести загрозу для обороноздатності України", - пише він.

Політик нагадав, що за контракт у 32 мільярди гривень на поставку українським військовим засобів спецзв'язку, які здатні протистояти російським засобам радіоелектронної боротьби (РЕБ), борються два світових виробники - турецький "Асельсан" та ізраїльський "Ельбіт". "Ізраїльтяни запропонували ціну на 25% більшу, ніж представники турецького воєнпрому. Крім того, "Асельсан" показав свою надійність у військовому конфлікті у Нагірному Карабаху, де азербайджанська армія, оснащена спецзв'язком "Асельсан" успішно протистоїть російським РЕБам, якими озброєна протилежна сторона конфлікту", - зазначив депутат.

"Несанкціоноване проникнення громадянина Ізраїлю Вадима Авербуха у супроводі народного депутата України Юрія Дерев'янка на територію військової частини і фактичний зрив випробувань може свідчити про вчинення зазначеними вище особами кримінального порушення українського законодавства", - підкреслив Вінник.

На його думку, в діях Авербуха вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого статтями 114 Кримінального кодексу (шпигунство), 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України), 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань), 357 (заволодіння документами шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем).

В діях Дерев'янка він вбачає ознаки злочину, передбаченого ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада), 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ), 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань), 357 (заволодіння документами шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 369-2 (зловживання впливом).

"Зважаючи на те, що такі дії були вчинені на військовому об'єкті та можуть завдати значної шкоди національним інтересам держави та несуть загрозу національній безпеці України, вони повинні бути негайно припинені, а особи, які їх скоїли, повинні бути затримані з метою з'ясування всіх обставин справи", - вважає парламентарій.

Винник наводить витяг із заяви про вчинення кримінального правопорушення: "Несанкціоноване проникнення громадянина Ізраїлю Вадима Авербуха у супроводі народного депутата України Юрія Дерев'янка на територію військової частини і висловлювання на адресу членів комісії, що проводить випробування спеціальних засобів захищеного зв'язку, погроз і вимог визнати кращим зразок, наданий компанією "Ельбіт" (Ізраїль), може свідчити про вчинення зазначеними вище особами низки порушень українського законодавства, зокрема, злочинів".

Нагадаємо, бюджет оснащення механізованої бригади ЗСУ комплектом зв'язку "Ельбіт", згідно з розрахунками Міноборони, складе 491 мільйон гривень, а вартість комплекту зв'язку "Асельсан" для механізованої бригади ЗСУ - 346 мільйонів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram