ГоловнаПолітика

На засоби зв'язку для армії потрібні 32 млрд гривень

Керівництво ЗСУ вважає, що рації турецької фірми Aselsan краще підходять Україні в нинішніх умовах.

На засоби зв'язку для армії потрібні 32 млрд гривень

Для забезпечення української армії сучасними засобами зв'язку потрібно 32 мільярди гривень. Така цифра була озвучена сьогодні під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, передає прес-служба "Народного фронту",

Як пояснив у своєму виступі представник Генерального штабу, генерал-майор, начальник військ зв'язку ЗСУ Володимир Рапко, "згідно з державною програмою розвитку до 2020 року, теоретично, виділили майже 4 млрд грн".

"За бюджет, виділений Головному управлінню зв'язку, новітніми засобами зв'язку можна переобладнати тільки батальйон. А оскільки у нас їх багато, то поки що ми будемо переобладнувати, наприклад, сороковий батальйон, те, що було в першому батальйоні, можна буде викидати, або здати в музей", - пояснив представник Генштабу.

Відповідно, згідно з економічними факторами, технічними характеристиками і підходом до клієнтів, керівництво ЗСУ вважає, що рації турецької фірми Aselsan краще підходять Україні в нинішніх умовах, ніж технічні засоби зв'язку, запропоновані ізраїльською фірмою Elbit Systems.

Утім, як зазначалося на засіданні комітету, незважаючи на узгодження закупівель турецького радіозв'язку в державне оборонне замовлення на 2017 рік, всі ці домовленості стали об'єктами політичних торгів і спекуляцій.

"Після публікації журналістів на сайті нашого комітету було оголошено про проведення засідання комітету з таким порядком денним. Відразу ж проросійські ЗМІ, телеканал "Інтер" почали розповідати про корупцію, про зраду, про те, що Пашинський лобіює турецьких виробників, а Elbit Systems кращі", - розповів про висвітлення в ЗМІ закупівлі рацій голова комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

"Наш комітет лобіює і лобіюватиме Збройні Сили України! І будь-який тиск, шантаж, погрози не пройдуть. Як тільки компанія Elbit Systems дасть кращі технічні умови - всі лобіюватимуть цю компанію. Питання не в компанії - питання в державних інтересах", - зазначив голова оборонного комітету.

"З огляду на колосальну суму, а це понад мільярд доларів на зв'язок, - ми повинні шукати ідеальне співвідношення ціни і якості. Ми повинні знаходити відповіді на питання безпеки цього зв'язку і гарантію, що ми потім зможемо відтворювати цей зв'язок нашими фахівцями з тих технологій, які ми отримаємо", - наголосив Пашинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram