Вибухи в офісах націоналістичних рухів: між диверсією і провокацією

Вибух у офісі Конгресу українських націоналістів, зникнення і імовірне знищення бюсту ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, і врешті учорашній інцидент з гранатою, кинутою в офіс політсили "Національний корпус" - прояв однієї і тієї ж тенденції у політичному житті: розгортання діяльності проросійських екстремістських груп всередині України.

Фото: НикВести

Першою ластівкою цього явища можна вважати сутички в містах Півдня України, спровоковані проросійськими силами (зокрема, особливо відзначились організації "Украинский выбор" Медведчука, що вийшов на проросійські заходи з організаційною символікою та "Союз советских офицеров"), після чого спостерігалась хвиля "відповідей" патріотичних сил на діяльність вказаних рухів (можна згадати, зокрема, візит членів Національних дружин та ультрасів до офісу однієї з псевдоветеранських організацій Миколаєва), врешті, проросійські сили спромоглись на удар у відповідь.

Те, що він відбувся кілька разів за тиждень і усі рази у столиці - тривожний дзвоник для державницьких сил в країні. По-перше, мова про боротьбу РФ з позадержавними силами в Україні, які здатні практично на усі форми опору російській експансії (від економічних засобів типу акцій проти Сбербанку до збройної боротьби у лавах добровольчого руху), не в останню чергу російська сторона віддаючи підконтрольним групам вказівку вчинити теракти у офісах патріотичних сил намагалась таким чином вплинути на активістів названих рухів з метою їх залякування. По-друге, таким чином російські спецслужби промацують інфраструктуру українських спецслужб і аналізують потенційні дії СБУ та поліції в умовах терористичної чи диверсійної загрози, виводять узагальнені алгоритми дій спецслужбістів України, корегують тактику російських диверсійних груп.

Для власне українських спецслужб, питання пошуку і арешту бандформувань/диверсійних груп проросійських сил в Києві та на Півдні України є нині одним з найбільш важливіших викликів - адже, якщо виявиться, що перші завдання з дестабілізації ситуації в Україні проросійські групи виконали на "відмінно", їм у будь-якому разі надійдуть і нові накази, нові орієнтування та мішені для стрільби. Питання ж усієї патріотичної спільноти у цій великій грі - не дати розхитати країну сепаратистським силам, отож безумовно, є сенс у відповідних діях по пошуку нападників. Разом з тим, зусилля патріотичних сил недостатньо: необхідна консолідована позиція державних спецслужб, їх втручання і реальна зацікавленість у пошуку винуватців. "Озброєний нейтралітет" щодо сепаратистів в тилу неприпустимий, і тим краще, що швидше це зрозуміють вищі чини.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram