Волонтерські проблеми з е-декларуванням

Так інколи буває: коли робиш добрі справи – не забувай почитувати і виконувати чинне законодавство. У тому числі Закон України «Про запобігання корупції»

Підпис. Схід. Грудень 2016 року. Передали 24 ОМБР такий потрібний їм автомобіль
Фото: Надано Олександром Ганущиним
Підпис. Схід. Грудень 2016 року. Передали 24 ОМБР такий потрібний їм автомобіль

Як починаються волонтерські проблеми…

Акція #е_Десятина запропонована знайомими київськими волонтерами, торік у листопаді, була задумана правильно. Нагадую, е-декларантам, а до них, відповідно до ЗУ «Про запобігання корупції», було включено і мене, було запропоновано поділитися на потреби армії. І хоча наші з дружиною статки вочевидь різняться з адресатами «листів щастя» від «Повернись живим» - було вирішено цю акцію підтримати. Зрештою, з часу початку російсько-української війни, ми постійно підтримуємо наших військових, але тут не про це.

Тож, під час однієї із поїздок на передову, до Героїв з 24 ОМБР, з’ясовуючи найбільшу потребу для підрозділів на самому «передку», комбат одного із батальйонів бригади розповів про потребу в автомобілі… Повернувшись додому, ми обговорили в колі родини це питання і, процес купівлі машини з подальшою передачею її на 1 бат 24 ОМБР, було запущено.

Торік, 17 листопада, після довгих пошуків в Інтернеті у Польщі було закуплено MitsubishiShogun 1996 року випуску громадянина Великої Британії. Далі було трохи труднощів з переправленням машини, в тому числі дрібний ремонт на польському боці, який виконувався дистанційно і забрав 2 тижні, упродовж яких документи на авто пробули за кордоном. Пізніше, вже 3 грудня того ж 2016 року, машина була передана до волонтерської групи ГО «Народна Самооборона Львівщини». Ще з десяток днів знадобилося для підготовки документів і проходження комісії про визнання її гуманітарним вантажем, відтак її розмитнення. Для тих, хто займався подібними питаннями – темпи дуже навіть пристойні.

Потім – остаточний ремонт на українському боці, і, поїздка на передову з остаточною, офіційною передачею її для потреб «двадцятьчетвірки». Вже пізніше, у 2017, були ще вливання у її ремонт, але то вже інша пісня. Така ж як і про те, що машин переданих мною власним коштом за час війни на мені «висить» 3 (ще одна вичерпала ресурс і перетворилася на металобрухт) і яким також доводиться регулярно допомагати із ремонтом.

Як би там не було, машина MitsubishiShogun 1996 року була в офіційному порядку передана для потреб одного із батальйонів 24 бригади наприкінці минулого року. З’ясовував перед написанням блогу - Слава Богу успішно працює і виконує бойові завдання.

Проте, очевидно, що ЗУ «Про запобігання корупції» слід було читати ретельніше. Тоді б, незважаючи на логістичні проблеми з перегоном машини і документів на неї, норма ст. 52 була б виконана. А саме – в межах 10 днів, навіть самі-самі волонтери, які підпадають під дію ст. 3 «Суб’єкти, на яких поширюється дія цього Закону» повинні вказувати про суттєві зміни у майновому стані, на сайті NAZK.gov.ua. Це якщо він (майновий стан) змінився на 68 900 грн (станом на 1 січня 2016 року) чи на 80 000 грн. (станом на 1 січня 2017 року).

Спроби виконати цю норму Закону мною зроблені, проте: а) хронічні проблеми з сайтом NAZK, б) зайнятість наприкінці минулого року не дали це зробити у визначений термін. Важливішою видавалося довести, власне до пуття, сам автотранспорт для передачі військовим пройти «кола» для визнання його гуманітарним вантажем і, власне, передати в офіційному режимі. Так що, слід очевидно покаятися – терміни передбачені ст. 52 таки вийшли порушені. За що в принципі, передбачена адміністративна відповідальність опісля рішення суду. Ну, і переживемо ми якось це питання, головне – щоб машина свою функцію виконувала.

Цей блог пишу для всіх своїх колег депутатів, які також здають е-декларації (на всіх поширюється) - врахуйте це і не жартуйте із термінами в 10 днів. Закони слід виконувати! Навіть тоді, коли важливішими видаються інші речі, – ми ж правову державу будуємо, і саме її захищають наші Герої на Сході.

Поскриптум

Якось, коли у далекому 2014 році волонтерському товаристві обговорювали тему збору коштів для потреб армії на карткові рахунки приватних осіб, торкалися питання що коли-небудь знайдуться ті, хто порушить питання не стільки звітності за отримані фінанси (з цим у справжніх волонтерів якраз все гаразд), – скільки – сплати податків. Бо, власне з усіх пожертв отриманих на карткові рахунки, фіскальні та інші органи можуть поставити питання про сплату 1,5 % військового збору і 17 % податку на доходи фізичних осіб… Ну, наразі, сподіваюся, до цього не дійде…

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram