ГоловнаПолітика

Україна попросила США приєднатися до "нормандського формату"

Павло Клімкін обговорив з Трампом шляхи врегулювання ситуації на Донбасі.

Україна попросила США приєднатися до "нормандського формату"

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час свого візиту до Вашингтона і зустрічей з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майклом Пенсом обговорив можливість залучення США до переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі в рамках "нормандського формату".

"Обговорювалася ситуація на Донбасі і виконання Мінських домовленостей. Американська сторона має чітке розуміння, що таке російська агресія і наскільки вона є загрозливою... Обговорювалося також питання залучення американської сторони до врегулювання ситуації, в тому числі і до "нормандського формату", - сказала спікер МЗС Мар'яна Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона також зазначила, що американська сторона вкотре чітко підтвердила свою незмінну позицію про підтримку України в протидії російській агресії, підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах визнаних кордонів.

Нагадаємо, напередодні Трамп прийняв у Білому домі Клімкіна й обговорив з ним ситуацію на Донбасі і подальшу підтримку Києва Вашингтоном. Перед цим відбулася зустріч голови українського зовнішньополітичного відомства з Пенсом. Клімкін їздив до Вашингтона для участі в засіданні базової групи Мюнхенської конференції.

Нагадаємо, розмови про розширення "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) час від часу порушують на різних рівнях. Найпопулярніша пропозиція - включити в неї США і Великобританію як гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Також бажання включитися в переговори виявляла Польща, але цю пропозицію ще у 2014 році заблокувала Росія.

Основна претензія до "нормандського формату" - відсутність істотного прогресу в мирному врегулюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram