ГоловнаПолітика

Шимків звинуватив секретаріат Кабміну в затягуванні впровадження 4G

Він вважає, що видача ліцензій на 4G-частоти не вимагає перевірки щодо корупційних ризиків.

Шимків звинуватив секретаріат Кабміну в затягуванні впровадження 4G
Дмитрий Шимкив
Фото: Макс Требухов

Заступник глави Адміністрації Президента, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків звинуватив секретаріат Кабінету Міністрів у затягуванні підписання проголосованої Кабміном постанови про внесення змін у Національну таблицю розподілу смуг радіочастот і План використання радіочастотного ресурсу України, який передбачає можливість використання технології LTE-Advanced (4G).

Про це Шимків заявив на своїй сторінці у Facebook.

"Йшов 86-й день очікування підписання проголосованої Кабміном постанови про внесення змін у Національну таблицю розподілу смуг радіочастот і План використання радіочастотного ресурсу України. Що ж є в цій постанові? Кажуть, там секретаріат Кабміну знайшов "корупційні ризики", - написав заступник глави АП.

Шимків підкреслив, що видача ліцензій на користування радіочастотним ресурсом з використанням 4G разом з можливістю використання інших радіотехнологій в конкретних смугах можлива виключно на конкурентній основі (зокрема на конкурсних або тендерних засадах) за умови звільнення цих частот теперішніми користувачами і за результатами досліджень.

"Ну і де тут корупційний ризик? Значно більший "корупційний ризик" - у затягуванні процесу ухвалення цих змін. Чому? Тому що комусь дуже хочеться продовжити свою ліцензію на певну смугу частот без конкурсу, а потім торгувати цією смугою та/або ввести LTE в цій смузі без конкурсу", - зазначив він.

Шимків акцентував на тому, що проект цієї постанови з'явився ще в грудні 2016 року, а 9 лютого 2017 року на урядовому комітеті під головуванням першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва його погодили. Водночас, у висновках Міністерства юстиції в графі "Антикорупційна експертиза" було зазначено, що корупціогенних факторів у цій постанові немає.

"Були лише частково враховані зауваження від Міноборони і Генштабу, які стосувалися технічних питань. 14 лютого 2017 р. постанову КМУ голосують без зауважень і виступів. І ось на 86 день після голосування. Максим Нефьодов повинен вивчити "корупційні ризики" постанови... Віримо в Макса!" - додав він.

Нагадаємо, в липні 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про початок роботи з впровадження технології 4G в Україні. За даними влади, є 8 компаній, готових фінансувати роботи з розвитку технології 4G в Україні.

Раніше Шимків прогнозував, що Національна комісія державного регулювання у сфері зв'язку та інформатизації проведе тендер з продажу ліцензії на 4G-частоти до липня 2017 року. Шимків вважає надзвичайно важливим проведення тендеру на 4G-частоти до 2018 року для залучення до державного бюджету 6,5 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram