ГоловнаПолітика

Cклади в Балаклії підірвали з безпілотника (оновлено)

Гасіння пожежі зараз не проводять через вибухи.

Cклади в Балаклії підірвали з безпілотника (оновлено)
Фото: http://glavnoe.ua

Військовослужбовці, які охороняли склади боєприпасів у Балаклії, чули гул безпілотника перед початком пожежі. При цьому вибухи почалися відразу в двох місцях.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу з посиланням на результати опитування військових.

"Перед вибухом спостерігався гул літака, схожий на політ безпілотника, після чого в двох місцях одного з майданчиків сталися вибухи", - заявив він.

При цьому Матіос заявив, що всі попередні спроби підпалити склади боєприпасів також здійснювалися за допомогою безпілотника.

"Протягом останніх двох років уже неодноразово були зазіхання на арсенали Збройних Сил України, де зберігалися боєприпаси. Усі пам'ятаємо, що на складах центрального ракетно-артилерійського управління в грудні 2015 року також були загоряння і детонація боєприпасів, [також був] вибух на складах однієї з військових частин у Запоріжжі в лютому 2016 року. Згідно з висновками експертизи, як в першому провадженні, так і в другому з місця події було вилучено фрагменти саморобних запалювальних пристроїв, які потрапили на територію складів шляхом скидання з висоти... За аналогічним принципом сталася детонація і знищення арсеналу боєприпасів біля міста Сватове. Це доведено слідством, експертизи завершено", - заявив він.

У зв'язку з пожежею відкрито два кримінальні провадження - за статтею 113 ("Диверсія") і за статтею 425 ("Недбале ставлення до військової служби") Кримінального кодексу.

Загальна площа арсеналу - 368 га, на складах зберігають 125 тисяч тонн боєприпасів, повідомив Матіос.

Гасіння пожежі зараз не проводять через вибухи.

Головний військовий прокурор відмовився розкривати дані про тип боєприпасів, які зберігають у Балаклії, пославшись на секретність інформації.

Оновлення. Голова СБУ Василь Грицак також заявив, що склади підпалили з безпілотника.

"Встановлено свідків, які бачили, як на склад 65-го арсеналу з літального апарата скинули засоби, які ініціювали займання і детонацію", - повідомив він журналістам.

Нагадаємо, вночі в місті Балаклія Харківської області на території найбільшого в Україні військового складу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. За даними військової прокуратури, причиною пожежі стала диверсія.

Із Балаклії і сусідніх сіл евакуювали 20 тисяч осіб. Даних про жертви немає.

26 грудня 2015 року Генштаб повідомляв про спробу диверсантів підпалити склад боєприпасів у Балаклії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram