ГоловнаПолітика

АМКУ може залишити бойові частини без продуктів, - ЗМІ

"Ситуація загрожує обороноздатності України".

АМКУ може залишити бойові частини без продуктів, - ЗМІ
Фото: mil.gov.ua

З 1 квітня 2017 року військові частини в областях східного і південного регіонів можуть залишитися без продуктів і гарячого харчування, що загрожує дестабілізацією ситуації у військах. Про це повідомляють "Коментарі". За інформацією видання, питання забезпечення армії зараз залежить від рішення керівництва Антимонопольного комітету України (АМКУ). Критичну ситуацію спровокувала скарга компанії "Українська Агро Група" на результати торгів, проведені 6 березня 2017 року Міністерством оборони з використанням електронної системи закупівель "ПРОЗОРРО". Компанія запропонувала "відверто демпінгову" ціну, але під час переговорної процедури з'ясувалося, що фірма не відповідає заявленим на торгах кваліфікаційним, технічним та якісним вимогам. Вона також не володіє необхідним штатом співробітників, обладнанням і досвідом роботи, а основним видом її діяльності є оптова торгівля м'ясом і м'ясними продуктами. І ця структура якимось чином мала намір забезпечити харчуванням військовослужбовців у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Одеській і в підконтрольних Україні районах Луганської та Донецької областей. Піти на таку авантюру в Міністерстві оборони дозволити собі не могли.

Термін дії договорів, на підставі яких зараз харчуються військовослужбовці, закінчується 31 березня. Розгляд скарги Антимонопольний комітет призначив на 24 березня. Блокування "Українською Агро Групою" процесу тендерних закупівель може призвести до того, що Міністерство оборони не встигне підписати контракти з новими постачальниками, і з 1 квітня війська залишаться без провіанту.

За інформацією "Коментарів", за компанією, яка домагається контракту на організацію харчування бійців української армії, стоять казахські бізнесмени з вельми сумнівною репутацією.

"Не виключено, що і участь у тендері, і подальша подача скарги в АМКУ є частиною спецоперації, що має на меті зірвати процес харчування військових і викликати невдоволення в армії. І участь у цій спецоперації українських чиновників надалі буде розглядатися не як корупція, а як державна зрада", - зазначають "Коментарі".

На думку народного депутата Дмитра Тимчука, ситуація загрожує обороноздатності України.

"Це той випадок, коли є комерційні інтереси і спроби вибудувати якісь схеми, і це сильно б'є по обороноздатності держави", - каже нардеп. За його словами, в умовах загострення обстановки по всій лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях штучно створена кимось проблема із забезпеченням харчуванням армійців повинна привернути увагу українських спецслужб. "Ми будемо дуже ретельно розбиратися, хто і як це робить, щоб країна знала в обличчя своїх героїв. Тому що такі діячі шкодять не менше, ніж російські диверсанти й агентура", - заявив народний депутат.

Як повідомляли, на початку березня Міністерство оборони з використанням системи "ПРОЗОРРО" провело 13 тендерів на закупівлю товарів і послуг з організації харчування військовослужбовців у всіх регіонах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram