ГоловнаПолітика

ЦВК відмовилася надати НАБУ інформацію про Держреєстр виборців

У ЦВК визнали, що запит НАБУ становить потенційну загрозу для безпеки держави.

ЦВК відмовилася надати НАБУ інформацію про Держреєстр виборців
Фото: Сергей Нужненко

Центральна виборча комісія відмовилася надати документи щодо функціонування і захисту Державного реєстру виборців на запит керівника другого підрозділу детективів НАБУ Олександра Кареєва.

Про це інформує прес-служба комісії.

Згідно з повідомленням, на засіданні ЦВК 24 березня відзначається, що "надання інформації щодо базових принципів функціонування та захисту автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" може привести до порушення безпеки інформації цієї системи".

"Збір запитуваної інформації становить потенційну загрозу інформаційній безпеці держави, оскільки існує реальна загроза і можливість її передачі особам, які беруть участь у збройному конфлікті на сході України і незаконній окупації території нашої держави. А також може свідчити про наявність ознак злочинів, передбачених статтями 111 і 365 Кримінального кодексу України, згідно з якими діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду, зокрема, інформаційної безпеки України, є державною зрадою, а також перевищенням влади або службових повноважень", - йдеться в повідомленні.

Комісія вирішила надати тимчасовий доступ до документів, зазначених у зверненні Кареєва, "особі, зазначеній в постанові слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів у разі пред'явлення оригіналу такої постанови і вручення його копії".

Копії постанови ЦВК направила президенту України, Верховній Раді, РНБО, адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, а також Генеральній прокуратурі, СБУ, НАБУ для організації перевірки на предмет наявності ознак злочинів, передбачених статтями 111 (Державна зрада), 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України і прийняття при необхідності відповідних заходів реагування.

Раніше в березні Генпрокуратура визнала підозрюваного в отриманні понад 1 млн гривень хабарів від Партії регіонів голову ЦВК Михайла Охендовського потерпілим від дій НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram