ГоловнаПолітика

Gallup зафіксував погіршення ставлення українців до НАТО

2014 року 20% респондентів назвали НАТО загрозою, 2016 року - 35%.

Американська соціологічна служба Gallup зафіксувала погіршення ставлення українців до НАТО.

У період між 2008 і 2014 роками кількість українців, які схильні сприймати Північноатлантичний альянс як загрозу, стабільно скорочувалася і сягнула мінімального значення, коли Росія захопила український Крим і ввела війська на Донбас. У 2014 році тільки кожен п'ятий громадянин України вважав НАТО загрозою. Того самого року кількість тих, хто вважає НАТО захистом, підскочило до рекордного значення - 35%.

Але відтоді ситуація змінилася: 2016 року вже 35% українців асоціювали НАТО із загрозою, 29% - із захистом.

"Населення України втомилося від конфлікту між армією і підтримуваними Росією сепаратистами, а також від слабкої економіки і підвищення рівня злочинності. Конфлікту не видно краю, і українці, можливо, втрачають упевненість у здатності НАТО допомогти їм", - висувають свої припущення в Gallup.

Серед пострадянських країн найбільше в НАТО вірять грузини - там 37% громадян вважають альянс захистом.

Найгірше ставлення до НАТО - у Росії. Кількість росіян, які вважають НАТО загрозою, сягнуло 67% 2016 року. Відколи Gallup почав проводити ці підрахунки 2008 року, це найвище значення. З 2012 року зростання склало 29 пунктів.

У Білорусі негативне значення становить 54%, в Таджикистані - 34%, в Казахстані - 31%, в Киргизстані - 30%, Молдові - 27%, Вірменії - 20%.

Жителі більшості країн Східної Європи вважають за краще вважати НАТО захистом. Виняток становлять Чорногорія і Сербія, де 64% респондентів назвали альянс загрозою.

Сірим відзначено країни, де НАТО сприймають як загрозу, зеленим - як захист
Сірим відзначено країни, де НАТО сприймають як загрозу, зеленим - як захист

Опитування проводили по телефону. У кожній країні участь узяли близько 1000 респондентів віком 15 років і старше (в Росії - 2000). Похибка становить від +/- 2,7 п.п. до + / 3,9 п.п.

Нагадаємо, на початку лютого президент України Петро Порошенко заявив, що оголосить референдум з питання вступу України в НАТО, але коли саме голосування відбудеться, не уточнив. 3 лютого в Адміністрації президента заявили, що найближчим часом референдуму стосовно НАТО не буде, оскільки Україна повинна спершу досягти відповідності критеріям альянсу.

У червні 2015 року Порошенко говорив, що референдум про вступ України в НАТО можна буде провести через 6-7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram