ГоловнаПолітика

Окупація без окупанта

Відкриття нової сесії Верховної Ради співпало із загостренням на фронті, тож останні три дні не спекулював смертями в Авдіївці хіба дуже лінивий депутат. Окрім вигуків про «зраду», посилення обстрілів примусило підняти призабуті теми про правовий статус Донбасу, і перегляд Мінських угод.

Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд запропонувала нарешті розглянути проект Закону «Про тимчасово окуповану територію», який, за її словами, допоможе юридично змусити Росію оплатити всі збитки завдані РФ в Криму та на «ЛНР-ДНР» і зупинити контрабанду з ОРДЛО. Втім, попри підтримку ініціативи «Батьківщиною» та «Народним фронтом», законопроект розкритикували не тільки уряд і фракція БПП, але й міжнародні організації, що опікуються правами людей.

Фото: Макс Требухов

Законопроект «Про тимчасово окуповану територію» №3593д був зареєстрований у Раді ще у в липні 2016 року. Його ініціатором стала Оксана Сироїд, всього ж у документу 29 авторів – це депутати і від «Батьківщини», і від «Народного фронту» і позафракційний Віктор Чумак, і єдиний радикал Шухевич та ін.

За словами авторів, основна мета законопроекту – змусити Росію заплатити за збитки, які вона нанесла окупованим територіям Донбасу.

Після нещодавнього рішення Печерського суду, який зобов’язав Україну виплатити двом пенсіонерам в Донецькій області понад 6,7 млн грн за зруйнований від обстрілів будинок і ще по 10 тис. грн моральної компенсації, така ініціатива виглядає доречною.

Тож згідно з проектом, Україна визнає «ДНР-ЛНР» тимчасово окупованими територіями, і відповідно Росію – окупантом. (Правовий статус Криму вже визначений Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» та кількома іншими актами. А у цьому законопроекті вписаний скоріш для «єдності української позиції з приводу окупованих територій» – LB).

Згідно проекту закону, держава відмовляється від відповідальності за захист життя, здоров’я, майна і порушення прав людей, які знаходяться на окупованій території. Перестає виплачувати людям, що залишились на території Л/ДНР пенсії та соціальну допомогу.

На ці території також припиняють постачати воду, паливо та електроенергію, а під заборону на ввезення потраплять підакцизні товари та товари військового призначення, або подвійного використання.

Фото: Маркиян Лысейко

«Ви ж бачите, Росія сказала «Крим-наш». З приводу Донбасу вони ніколи такого не говорили. Ці території Росії не потрібні. Їм потрібен важіль впливу – тобто фальшива реінтеграція цих територій в Україну зі збереженням своєї агентури. Далі Росії потрібно уникнути відповідальності за факт агресії і злочини під час окупації територій Донбасу. Це в тому числі: збитий «боїнг», десятки тисяч поранених, до двох мільйонів біженців. Все, що потрібно РФ – це, щоб окупацію не визнав ні світ, ні Україна», – переконувала Сироїд на засіданні профільного комітету у середу. За її словами, якщо Україна зараз не визначить окупацію Донбасу, то «нашим дітям десятки років потрібно буде розплачуватись за російські злочини».

Мінський курс

«Те, що Україні доведеться заплатити за збитки нанесені Росією – відверта брехня, – переконаний заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука. – З точки зору міжнародного права, країна, яка здійснює, окупацію і країна, що здійснює ефективний контроль, несе абсолютно ідентичну відповідальність. А наше внутрішнє законодавство нікого не цікавить. Тому «Самопоміч» маніпулює. Якщо ми зараз визнаємо ці території окупованими і потім на засадах цього визнання будемо подавати міжнародні позови, то програємо всі міжнародні суди. З точки зору міжнародного права, це не є окупована територія, а територія, яка знаходиться під ефективним контролем Росії».

Георгій Тука
Фото: Микола Лазаренко
Георгій Тука

Один із авторів Закону, депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум по-іншому трактує таку категоричність урядовців. На її думку, уряду не подобається, що законопроект унеможливлює проведення виборів на окупованому Донбасі.

З нею погоджується і один з членів фракції БПП, який на умовах анонімності заявив LB.ua, що в АП і Кабміні не бажають звертати з Мінського курсу, що передбачено законопроектом.

Алена Шкрум
Фото: Макс Требухов
Алена Шкрум

«Так, ми допустили помилку під час другого Мінську, бо не об’єднали у «документі» Крим і Донбас. Ми можемо зараз визнати окупацію Донбасу, але чи визнають її наші міжнародні партнери? Законопроект повністю протирічить Мінським угодам, а звернення з Мінського курсу, змусить президента повністю змінювати міжнародні домовленості. На цьому виграє опозиція, але не влада», - заявив співрозмовник LB.ua.

Законопроект справді забороняє до повної деокупації територій проведення будь-яких виборів і референдумів, а після встановлення українського контролю над Д/ЛНР, мінімум на рік потрібно буде запровадити воєнний стан. Після цього відбудеться реорганізація військових адміністрацій у місцеві державні. Передбачена доволі жорстка люстрація. Зокрема, до державної служби категорій А і Б не будуть допущені особи, що постійно проживали на окупованому Донбасі з початку російської агресії.

Також при Мін’юсті має буде створена Національна комісія з порозуміння. Вона зможе накладати тимчасову, чи довічну заборону займати державну, чи дипломатичну службу особам, які сприяли російській агресії. Таким людям буде заборонено проходити службу в правоохоронних органах, чи органах місцевого самоврядування; бути журналістом, керівником комунального підприємства, організації.

СБУ і правозахисники проти

У разі ухвалення законопроекту АТО доведеться зупинити, стверджує СБУ. У зауваженнях спецслужби до документу, підписаних першим заступником голови СБУ Павлом Демчиною, зазначено, зокрема, що «АТО, насамперед на окупованій території, підлягатиме завершенню, оскільки перебування на окупованій території сил суб’єктів боротьби із тероризмом є неможливим у зв’язку із відсутністю правових підстав для застосування механізмів, передбачених Законом України «про боротьбу з тероризмом».

Інші ризики за версією СБУ:

– Ухвалення законопроекту може спричинити введення режиму воєнного стану, що «матиме значні негативні наслідки для країни в різних сферах»;

– Міжнародний суд ООН не прийме до розгляду заяви України про притягнення до відповідальності Росії, оскільки Україна визнає факт агресії Росії та військового міждержавного конфлікту, що не охоплюється юрисдикцією даного суду;

– Припинення кредитування та надання фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових інституцій (МВФ, ЄБРР), які не беруть участі у фінансуванні країн, що перебувають і стані війни.

Категорично не погоджуються з положеннями законопроекту і правозахисні організації – Моніторингова місія ООН, «Право на захист», «Восток SOS», «Crimеa SOS». Вони стверджують, що відмова від захисту прав людей, які перебувають на окупованій території суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Представниця «Восток-СОС» Олександра Дворецька звинуватила авторів законопроекту у популізмі і маніпуляції.

«Я не бачу зв’язку між словами авторів законопроекту і результатами, які ми очікуємо. Чому вони вважають, що Росія виконуватиме національне законодавство України? У цьому проекті немає нічого про порушення прав людини і збір доказів російської агресії. Тобто, ми цілеспрямовано хочемо ізолювати цю територію, щоб унеможливити роботу громадських організацій, які зараз збирають інформацію про злочини РФ. Ми хочемо віддати права трьох мільйонів осіб, що живуть на окупованих територіях», – емоційно заявила вона під час засідання профільного комітету.

Міжнародні організації також наполягають викинути з законопроекту частину 3 статті 15, згідно з якою Україна повинна припинити водопостачання на окуповані території. За словами правозахисників, це порушує норми міжнародного гуманітарного права.

Стурбованість міжнародних організацій можна зрозуміти – у жовтні і листопаді «Червоному хресту» довелось заплатити 700 тисяч доларів компанії «ЛЕО», що поставляє воду на окуповані території.

Тоді через 129-мільйонний борг Попаснянського водоканалу перед «ЛЕО», власником якого є російський бізнесмен Костянтин Григоришин, 600 тисяч людей могли залишитись без води.

За словами одного з авторів законопроекту, міжнародні організації розуміють, що їм не вдасться змусити Росію платити за поставку води, та електроенергії, а отже вони не можуть дозволити Україні законодавчо зняти з себе ці обов’язки.

У свою чергу Оксана Сироїд наголошує, що не можна турбуватись виключно про людей, які залишились на окупованих територіях. За її словами, наразі в Україні існує мінімум чотири категорії людей, які найбільше постраждали від війни. Це: солдати, їх сім’ї, біженці, люди, які живуть на лінії зіткнення і люди під окупацією.

Віце-спікер наголошує: всі інструменти міжнародного права, конвенції, до яких апелюють правозахисники, уже не працюють.

Оксана Сироїд також звинуватила уряд і міжнародні організації у проросійській позиції: «Те, що сьогодні пропонує міністр з питань окупованих територій і люди, які підтримую цю позицію – в інтересах Росії. Де згадка про Росію у плані заходів, який затвердив уряд, в концепції про відновлення миру на Донбасі? Маючи таку позицію українського уряду і міністра, Росії взагалі не треба працювати над тим, щоб уникнути відповідальності. Вони просто скажуть – ось, український уряд довів, що в Україні внутрішній конфлікт. Чому це влаштовує всіх, у тому числі наших міжнародних партнерів? Тому що всі хочуть повернутися до «business, as usual». Всі хочуть повернутися до торгівлі і співпраці з Росією. А так не приємно співпрацювати з окупантом. А якщо вдасться змусити Україну взяти всю відповідальність за цю всю кров на себе, це влаштує всіх. Така цинічна реальність».

Блокада і контрабанда

Ще 27 січня депутати «Самопомочі» Семен Семенченко, Тарас Пастух і позафракційний Володимир Парасюк разом з ветеранами АТО почали блокувати залізничні сполучення у Бахмуті. За їх словами, таким чином були зупинені кілька десятків вагонів, що перевозять товари з окупованої на українську територію.

Блокада торгівлі з ЛНР
Фото: glavnoe.ua
Блокада торгівлі з ЛНР

Насправді інформація про те, що Україна закуповуватиме вугілля в ОРДЛО, з’явилась ще у січні 2015 року. Тому депутати з БПП називають блокаду піаром партії, що активізувався після нової хвилі «сміттєвого скандалу» у Львові, який б’є по рейтингах мера міста Андрія Садового – лідера «Самопомочі».

Депутат від БПП Олексій Гончаренко стверджує, що блокада вигідна тільки ворогам України.

«Будуть втрати для державного бюджету. Від блокади виграють тільки вороги України. Більше ніхто. В мене одне питання – чому організатори блокади не зробили її влітку минулого року. Чому вони дочекалися морозів -20 і пішли блокувати перевезення вугілля, яке йде на опалення українців. Там відбувається порушення закону, але депутати залучили ветеранів АТО, яких ми поважаємо, тому ми не можемо застосувати силові дії. Ми маємо роз’яснити людям, що їх використовують політикани», – заявив він.

Такої ж думки Гончаренко і про законопроект Сироїд:«Там на 12 сторінках зауваження головного юридичного управління, яке каже, що навіть юридично цей законопроект є непідготовленим і неякісним».

Депутати від «Самопомочі» у свою відверто звинувачують президента та голову СБУ в «кришуванні» контрабанди та «частці» від торгівлі з компаніями Ахметова. За їх словами, критика законопроекту Сироїд пов’язана саме з небажанням зупиняти потік контрабанди.

«СБУ легалізує цю торгівлю. Через сіру зону перевозять від безакцизного алкоголю, тютюну до експорту наркотиків з Афганістану. Це неможливо без участі керівництва держави. Зараз цинічна ситуація, коли президент і голова СБУ однією рукою слухають «Качу», а іншою дають дозволи на величезну торгівлю з представниками ОРДЛО.. До того ж Порошенку належить велика кількість цінних паперів Ахметова» , – переконаний Єгор Соболєв.

Альтернатива альтернативі

Хоча проект закону підтримують фракції «Батьківщина», частково «Народний фронт» і, звісно, «Самопоміч», автори законопроекту наголошують, що без голосів БПП, прийняти Закон не вдасться.

Цього тижня Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування після тригодинної дискусії вирішив створити робочу групу, яка повинна доопрацювати законопроект. Її головою став депутат від «Самопомочі» Любомир Зубач.

Втім, за словами нардепа від БПП Мустафи Найєма, доопрацювати цей законопроект нереально і саме тому він готує власний проект, навколо якого, за його словами об’єднались «усі міжнародні і громадські організації».

«Ми з самого початку залучили ГО і правозахисників до роботи. Законопроект визначає території («Д/ЛНР», – LB.ua) окупованими. Я за те, щоб визнавати Росію окупантом, але я проти блокади. Я за те, щоб ці стосунки були прозорими і зрозумілими, щоб ми торгували лише в критично-необхідній мірі, а не щоб хтось заробляв на нашій території», – сказав він у коментарі LB.ua.

Судячи з критики міжнародних організацій, у ньому не буде ні пункту про відключення палива і електропостачання, ні про відмову України від відповідальністю за захист прав людей на окупованій території.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram