ГоловнаПолітика

Проект меморандуму з МВФ передбачає введення в Україні додаткового пенсійного податку, - ЗМІ

Згідно з проектом меморандуму, парламент повинен прийняти пенсійну реформу до кінця квітня.

Проект меморандуму з МВФ передбачає введення в Україні додаткового пенсійного податку, - ЗМІ
Фото: ifarsala.gr

В Україні можуть ввести додатковий пенсійний податок у рамках пенсійної реформи.

Про це йдеться в проекті меморандуму з Міжнародним валютним фондом, повідомляють Українські Новини.

"Додатковий податок на внески соціального страхування буде введено до сплати роботодавцями актуарно справедливо, який буде накопичуватися на персоніфікованих рахунках", - йдеться в проекті меморандуму.

Податок буде використовуватися як проміжне джерело фінансування пенсійної реформи.

Як одна з основних характеристик пенсійної реформи в меморандумі відзначена необхідність передбачити новий вибір варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку, ніж зараз. Ці варіанти будуть надавати більший рівень вибору залежно від трудового стажу, при цьому пенсійні виплати повинні стимулювати тривалішу зайнятість і пізніший вихід на пенсію.

Загалом пенсійна реформа повинна привести до економії не менш як 3% ВВП у порівнянні з 2016 роком за рахунок продовження ефективних років трудового стажу населення. Також необхідно передбачити гарантії того, що розміри пенсій будуть адекватні і пропорційні внескам громадян в пенсійний фонд.

Згідно з проектом меморандуму, парламент повинен прийняти пенсійну реформу до кінця квітня, а набути чинності вона повинна з 2018 року.

У четвер у МВФ повідомили про згоду України провести пенсійну реформу. Як сказав на брифінгу офіційний представник МВФ Джеррі Райс, серед варіантів - підвищення пенсійного віку або стажу.

6 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що в оновленому меморандумі співпраці з МВФ немає вимоги підвищити пенсійний вік в Україні, але обговорюється зміна пенсійної системи, зокрема щодо страхового стажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram