ГоловнаПолітика

Голова ВР хоче спростити позбавлення депутатів недоторканності

Гройсман нагадав, що передбачена законом процедура може займати тижні.

Голова ВР хоче спростити позбавлення депутатів недоторканності
Фото: Макс Требухов

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запропонує депутатам ухвалити рішення щодо спрощення процедури позбавлення парламентаріїв недоторканності.

Про це спікер сказав, виступаючи під час засідання Національної ради реформ під головуванням Президента України, повідомили в прес-служба Верховної Ради.

Гройсман повідомив, що законопроект щодо внесення змін до Конституції України в частині обмеження депутатської недоторканності перебуває на розгляді в профільному Комітеті з питань правової політики і правосуддя.

Разом з тим голова Верховної Ради вважає за потрібне спростити процедуру позбавлення недоторканності, "оскільки процедура, яка передбачена законом, настільки важка, що може займати тижні".

"Наприклад, якщо є реальні докази злочину, це треба вирішувати негайно, брати народного депутата під контроль, щоб він нікуди не зник, і таким чином дуже скоро всі зрозуміють, що відповідальність дуже близько", - підкреслив він.

"Тому я запропоную депутатам варіант рішення, при якому процедура зняття буде дуже швидкою: є подання, ми повинні швидко розглянути, прийняти рішення, взяти народного депутата під контроль, і далі повинна проявити свою ефективність правоохоронна система, - підкреслив він. - Але тут потрібна і відповідальність сторони звинувачення, щоб цей механізм не перетворився на переслідування".

Раніше, сказав він, за депутатським імунітетом, недоторканністю "могли сховатися за будь-який злочин". Вчорашнє голосування щодо згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Ігоря Мосійчука, підкреслив Гройсман, дозволило "зробити перший крок у боротьбі з корупцією всередині парламенту".

Разом з тим, заявив Гройсман, "якщо ми не будемо демонструвати підхід щодо реальної боротьби з корупцією незалежно від партійної приналежності, статусу та іншого, вчорашній крок не принесе необхідної користі".

Гройсман також наголосив на важливості виключення корупційних загроз.

У червні Конституційний Суд оголосив свій вердикт, визнавши, що позбавлення депутатів недоторканності не обмежує права і свободи людини, закріплені в Конституції. 

Проте Конституційний Суд у своєму рішенні висловив низку застережень, що застопорило розгляд законопроекту в Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram