ГоловнаПолітика

Рада зібралася голосувати за скасування недоторканності після 25 серпня

Депутатам знадобиться час для внесення правок

Рада зібралася голосувати за скасування недоторканності після 25 серпня
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада визначила порядок подальшої роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з народних депутатів і обмеження недоторканності суддів.

Прийнятою постановою (№1776 / П2) визначено, що до 17 серпня депутати подаватимуть пропозиції та поправки до законопроекту, після цього їх мусять до 25 серпня розглянути парламентські комітети.

Голосування в першому читанні заплановано після 25 серпня.

Нагадаємо, проектом закону №1776, внесеним президентом, скасовується недоторканність народних депутатів. При цьому в Конституції залишать норму про те, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Читайте: Оприлюднено законопроект про зняття недоторканності

Що стосується суддів, то їм залишать функціональний імунітет - імунітет від обвинувачення за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення. Згоду на арешт суддів даватиме Вища рада юстиції, а не Верховна Рада, як зараз.

Порядок внесення змін до Конституції передбачає голосування на двох сесіях. У першому читанні законопроект мають схвалити простою більшістю (226 народних депутатів) і на наступній сесії ухвалити не менш як 300 голосами. Поточна сесія парламенту мала завершитися в липні, але парламент вирішив працювати без літніх канікул. Наступна сесія Ради розпочнеться у вересні.

16 червня Конституційний Суд визнав конституційним законопроект про скасування депутатської і обмеження суддівської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram