ГоловнаСвіт

В Іспанії на свободу вийшов сепаратист, засуджений до 3000 років в'язниці

У найближчі дні на волі може опинитися низка бойовиків баскського угрупування ЕТА

В Іспанії на свободу вийшов сепаратист, засуджений до 3000 років в'язниці
Сантьяго Арроспиде Сарасола
Фото: EPA/UPG

Влада Іспанії у четвер, 4 грудня, звільнила з в'язниці колишнього главу бойового крила баскського сепаратистського угруповання ЕTA (Euskadi Ta Askatasuna, "Країна басків і свобода") Сантьяго Арроспіде Сарасолу, раніше засудженого до 3000 років позбавлення волі.

Про це повідомляє El Pais.

Національна судова палата Іспанії вирішила звільнити Сарасолу на підставі норм Євросоюзу, що підсумовують терміни відбування покарання ув'язнених у країнах-членах ЄС. Парламент Іспанії затвердив цю норму в листопаді 2014 року. Також щодо ватажка ЕТА застосовано рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який визнав незаконною ухвалену в Іспанії у 2006 році "Доктрину Парот", згідно з якою терористи та інші засуджені на довгий термін не могли достроково вийти з в'язниці.

Сарасола, відомий під псевдонімом "Санті Потрос", був одним з організаторів у 1986 році теракту в Мадриді, жертвами якого стали 12 військовослужбовців Національної гвардії, і теракту 1987 року в Барселоні, внаслідок якого загинула 21 людина. Ватажок ЕТА відсидів 10 років у Франції, а у 2000 році його екстрадували до Іспанії, де засудили до 3000 років в'язниці. В цілому він провів у в'язниці 27 років.

Разом із Сарасолою на свободу вийшов ще один член ЕТА - Альберто Пласаола, якого засудили в Іспанії за теракт і два замахи на вбивство до 46 років позбавлення волі. Крім того, найближчими днями з в'язниці можуть вийти бойовики ЕТА Франсиско Мухікі Гармендія і Рафаель Карід.

Це не перше подібне рішення іспанського суду. У жовтні 2013 року на свободу вийшла 55-річна активістка ЕТА Інес дель Ріо Прада, засуджена за вбивства, за різними даними, від 19 до 24 осіб до 3838 років ув'язнення.

Нагадаємо, баcкське угруповання ЕTA оголосило про припинення збройної боротьби ще у жовтні 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram