ГоловнаСвіт

У США поліцейський застрелив беззбройного афроамериканця

Жителі американських міст продовжують протестувати проти надмірного застосування сили поліцією

У США поліцейський застрелив беззбройного афроамериканця
Румен Брисбон (Rumain Brisbon)
Фото: EPA/UPG

У місті Фенікс (штат Аризона, США) поліцейський застрелив афроамериканця.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Увечері 4 жовтня два свідки повідомили поліцейського, що 34-річний Румен Брісбон (Rumain Brisbon), на той момент перебував у своєму автомобілі, припаркованому біля супермаркету, торгує наркотиками. Згідно із заявою поліції, правоохоронець вирішив перевірити ці свідчення, для чого викликав підмогу. Проте потім він побачив, як афроамериканець дістає щось із заднього сидіння свого автомобіля. Тоді поліцейський наказав Брісбону підняти руки, проте той відмовився і почав тікати. Правоохоронець наздогнав його, зав'язалася бійка, під час якої офіцерові здалося, що він відчув рукоятку пістолета в кишені підозрюваного.

"Офіцер кілька разів наказав підозрюваному лягти на землю, але той відмовився підкоритися, лаяв офіцера", - йдеться в заяві департаменту поліції Фенікса.

Після цього бійка відновилася, побоюючись, що в кишені Брісбона може бути пістолет, офіцер двічі вистрілив йому в груди. Однак як з'ясували згодом, у кишені вбитого був тільки знеболювальний препарат оксикодон. Згодом в автомобілі убитого виявили напівавтоматичний пістолет і, за попередніми даними, банку з марихуаною.

Поліцейський у сутичці з передбачуваним злочинцем не постраждав.

У багатьох містах США останнім часом проходять протести, спровоковані схожими інцидентами за участю поліцейських і афроамериканців. Йдеться, зокрема, про демонстрації, спровоковані рішенням присяжних звільнити білого поліцейського Даррена Вілсона, який застрелив у серпні 18-річного чорношкірого підлітка Майкла Брауна, й  аналогічний вердиктом стосовно Деніеля Панталео (Daniel Pantaleo), який задушив чорношкірого Еріка Гарнера (Eric Garner).

17 липня в Стейтен-Айленді - населеному пункті в межах Нью-Йорка - 29-річний офіцер поліції Деніель Панталео спробував заарештувати Еріка Гарнера, 43-річного батька шістьох дітей, за незаконний продаж цигарок. Поліцейський застосував задушливий прийом, у результаті чого чоловік, який потерпав від ожиріння й астми, задихнувся. Як повідомляє The New York Times, у четвер, 4 грудня, на вулиці мегаполісу, від Топмкінсвілля до Таймс-сквер, вийшли громадяни, які хотіли висловити своє обурення. Протестувальники скандували останні слова Гарнера перед смертю: "Я не можу дихати". Також сотні демонстрантів вийшли на вулиці в нью-йоркському Манхеттені. У будівлі Центрального вокзалу кілька десятків людей лягли на підлогу, вдаючи мертвих. Акції протесту охопили також Вашингтон та інші міста.

Водночас поліція Нью-Йорка повідомила, що заарештовано порівняно мало порушників порядку. Це, як зазначають, дуже контрастує з тими заворушеннями, які відбувалися у Фергюсоні. Міністерство юстиції США раніше заявило, що бере під контроль справу про смерть Гарнера і проведе власне розслідування.

На тлі масових акцій протесту прокуратура штату Південна Кароліна висунула звинувачення колишньому поліцейському в убивстві беззбройного афроамериканця. Обвинувачений Ричард Комбз займав посаду начальника поліції в місті Ютовіль, при цьому був її єдиним співробітником. У травні 2011 року Комбз виписав доньці чорношкірого Бернарда Бейлі штраф за розбиту фару, що спровокувало сутичку, під час якої поліцейський застрелив Бейлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram