ГоловнаСвіт

Обама попросив у Конгресу $263 млн на відновлення довіри до поліції

У США створять спецкомісію для вивчення схильності поліцейських до расових упереджень

Обама попросив у Конгресу $263 млн на відновлення довіри до поліції
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама на тлі демонстрацій у Фергюсоні та інших містах, закликав створити робочу групу, яка зайнялася б відновленням довіри етнічних спільнот до поліції.

Про це повідомляє euronews.

Для цього Обама просить у Конгресу США $ 263 млн, які підуть зокрема й на натільні камери для правоохоронців.

"Я переконаний: якщо ми будемо наполегливо працювати, то зможемо домогтися того, щоб співробітники поліції і суспільство, якому вони служать, протистояли злочинності спільно, рука об руку боролися б за безпеку всіх і кожного окремо. Я впевнений, що ми зможемо навести мости, відновити довіру, але все це прийде не відразу", - сказав американський лідер.

У понеділок Обама обговорив проблему з членами своєї адміністрації. Серед інших заходів влада розглядає можливість припинити постачати правоохоронців армійською технікою і зброєю. Зазначимо, що тільки за останній рік Пентагон передав поліції озброєння на $ 450 млн.

Раніше генпрокурор Ерік Холдер оголосив також про створення спеціальної комісії, яка має в найближчі три роки з'ясувати, чи схильні американські поліцейські до расових упереджень. За дорученням президента Холдер організовує зустрічі між представниками поліції та громадськими лідерами по всій країні. На першій такій зустрічі в Атланті демонстранти влаштували ходу прямо під час виступу голови Мін'юсту.

29 листопада поліцейський Даррен Вілсон, який застрелив 18-річного афроамериканця Майкла Брауна, подав рапорт про звільнення. Він від 9 серпня перебував у службовій оплачуваній відпустці. Вілсон і раніше казав, що має намір звільнитися з поліції, щоб не компрометувати колег. Поліцейський не раз заявляв, що не визнає за собою провини і не відчуває докорів сумління.

24 листопада журі присяжних вирішило не висувати офіційних звинувачень проти поліцейського, визнавши аргументи поліції. Відразу після цього у Фергюсоні та інших американських містах почалися заворушення. Протестувальників підтримали в різних містах країни. У понеділок ввечері у Вашингтоні, Нью-Йорку та інших містах тривали акції протесту проти рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram