ГоловнаСвіт

Обама запропонує кандидатуру Ештона Картера на пост глави Пентагону

Потенційний глава Міноборони США підтримує превентивний удар по Ірану, якщо той отримає ядерну зброю

Обама запропонує кандидатуру Ештона Картера на пост глави Пентагону
Эштон Картер
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама запропонує кандидатуру 60-річного Ештона Картера (Ashton Carter) на пост нового міністра оборони.

Як повідомляє Yahoo News з посиланням на джерела у Білому домі, це відбудеться о 10:00 ранку за вашингтонським часом (17:00 за Києвом).

24 листопада Обама ухвалив відставку 68-річного глави Пентагону Чака Хейгела. Офіційна причина його звільнення не називалася, проте експерти припускали, що Хейгел не впорався з поставленим завданням щодо протидії терористичному угрупованню "Ісламська держава". Республіканець Чак Хейгел обіймав в адміністрації демократа Обами пост глави оборонного відомства з 27 лютого 2013 року.

З жовтня 2011 року по грудень 2013 року Ештон Картер обіймав пост заступника міністра оборони. Він відомий у Пентагоні як один із "яструбів", які виступають за завдання превентивного удару у разі, якщо Іран підійде занадто близько до розробки ядерної зброї.

Нагадаємо, наприкінці листопада Іран і "шістка" домовилися продовжити переговори щодо ядерної угоди до липня

"Шістка" міжнародних посередників та Іран ведуть переговори про вироблення системи гарантій виключно мирного характеру іранської ядерної програми в обмін на повне поступове зняття міжнародних санкцій щодо країни. Така домовленість за взаємною згодою сторін має бути вироблена до 24 листопада 2014 року.

США і ЄС ввели санкції проти Ірану у 2012 році, різко обмеживши його можливість продавати нафту за кордон. Через ембарго ісламська республіка відчуває високу інфляцію. Обмежувальні заходи ввели через продовження роботи Тегерана над ядерною програмою, яка, на думку Заходу, служить прикриттям для розробки ядерної зброї. Іран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна діяльність є виключно мирною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram