ГоловнаСвіт

Олланд закликав Порошенка, Путіна і Меркель почати процес зниження напруження

Назарбаєв порадив Заходу не недооцінювати міць Росії

Олланд закликав Порошенка, Путіна і Меркель почати процес зниження напруження
Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд у п'ятницю закликав свого російського колегу Володимира Путіна дивитися в майбутнє, а не в минуле, щоб зменшити напруження навколо української кризи.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Напередодні, виступаючи зі зверненням до Федеральних зборів, Путін поклав відповідальність за чимало нинішніх проблем Росії на Захід, звинувативши "вчорашніх ворогів" у спробі звести нову "залізну завісу" навколо РФ.

"Щодо заяви Путіна, який у своїй промові згадав про минуле, то нам слід сконцентруватися на майбутньому, при цьому не забуваючи уроки минулого", - сказав Олланд, виступаючи на прес-конференції в столиці Казахстану Астані.

"Напруження, тиск зараз ніяк не допоможуть вирішити проблеми", - сказав французький лідер, додавши, що, на його думку, Путін, Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель повинні "запустити процес зниження напруження". При цьому він не уточнив, що саме політики повинні для цього зробити.

Також Олланд заявив, що будь-які пропозиції для припинення насильства на сході України повинні базуватися на Мінських угодах від 5 вересня, тобто повинні "дотримуватися принципи територіальної цілісності, режим припинення вогню і децентралізація східних регіонів".

Як зазначає Рейтер, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, якого вважають союзником Путіна, заявив, що санкції ЄС і США проти Росії матимуть дуже обмежений ефект.

"Не слід недооцінювати міць Росії, - сказав він. - Це найбільша за розміром країна і багатюща нація".

Відносин між Росією і країнами Заходу загострилися навесні 2014-го, на тлі насильницької анексії Криму Росією і участі Москви в конфлікті на сході України. Перший пакет антиросійських санкцій ЄС набув чинності в березні, пізніше перелік обмежень неодноразово розширювали. Зокрема, санкції передбачають обмеження на в'їзд і заморожування рахунків фізичних осіб. Обмеження запровадили і проти цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram