ГоловнаПолітика

Мажоритарка: інвентаризація

В условиях смешанной избирательной системы, мажоритарка оказывает серьезное влияние на формирование «лица» парламента. Собственно, мажоритарщики – половина Рады. Точнее, чуть меньше половины – за вычетом части донецких, луганских и всех крымских округов.

LB.ua уже анализировал кандидатов по одномандатным округам от президентской политсилы (текст «Петровы конюшни»). Но то были – кандидаты, сейчас – народные депутаты, которым люди доверили представлять свои интересы в Раде.

Учитывая огромный массив материала, писали в четыре руки. Этим обусловлено и двуязычие текста.

Итак, знакомьтесь, в ближайшие пять лет эти люди будут осуществлять законодательную власть в стране от вашего имени.

Вінницька область

Вінниччина, базовий регіон для Петра Порошенка, делегував до парламенту п’ять представників БПП, серед яких – старший син президента Олексій. Ще троє – самовисуванці, які працюватимуть з президентською політсилою. Таким чином, із восьми тутешніх округів всі вісім – в активі БПП.

Округ №11. Новообраний депутат ВР – представник БПП Олександр Домбровський. Колишній мер Вінниці та губернатор регіону часів президентства Ющенка, давній соратник Петра Порошенка та його чинний позаштатний радник. Він уже обирався від цього ж округу у ВР в 2012 році, однак був позбавлений мандату за позовом грози мажоритарників минулого скликання Юрія Кармазіна. Після втечі Януковича парламент відновив депутатські повноваження Домбровського.

Фото: real-vin.com

Округ №12 отримав високу честь делегувати до парламенту представника «Блоку Петра Порошенка» Олексія Порошенка. За нього віддали свої голоси 64,04% виборців. Не найвищий результат серед мажоритарників, а тому молодому політикові є до чого прагнути.

В окрузі №13 переміг самовисуванець Петро Юрчишин – місцевий аграрний барон, який узяв реванш за програш на минулих парламентських виборах лідерові «Європейської партії» Миколі Катеринчуку. Цього разу висуванець БПП Микола Катеринчук фінішував другим, заявивши, що на результат вплинули масові фальсифікації. БПП від поразки Катеринчука не постраждав – Юрчишин уже написав заяву на вступ до президентської фракції.

Округ №14 – новий депутат представник БПП Іван Мельничук, голова Літинської райадміністрації, депутат Вінницької обласної ради та колишній помічник народного депутата Петра Порошенка.

Округ №15. У парламент йде представник БПП Іван Спориш – директор приватного сільськогосподарського підприємства «Перемога», довірена особа Петра Порошенка на президентських виборах.

В окрузі №16 переміг самовисуванець Роман Стаднійчук. Самовисуванець лише формально: Стаднійчук є людиною Давида Жванії і можна не сумніватися, що у парламенті він увійде до фракції БПП. Президентський блок, до речі, кандидата від партії висувати по округу не став. У парламент минулої каденції Стаднійчук потрапив по списку «Батьківщини» після того, як ВАСУ позбавив депутатського мандата адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Останній повідомив мас-медіа, що Стаднійчук звільнився з роботи саме в той день, коли ВАСУ прийняв до розгляду справу про депутатство Власенка. Ставши депутатом, Стаднійчук одразу вийшов з фракції «Батьківщина».

Опонент Стаднійчука Юрій Македон, який програв йому у 304 голоси, на своїй сторінці у Facebook розмістив відео, що підтверджує фальсифікацію виборів на дільниці, де Стаднійчук набрав найбільше голосів. Різниця між обома кандидатами – 305 голосів.

У 17 окрузі ще один «самовисуванець» Микола Кучер переміг представника БПП Павла Каленича. Актуальне місце праці Кучера – ПАТ «Миронівський хлібопродукт», 63% якого належить першому заступникові глави Адміністрації президента Юрію Косюку. Тому у ВР Кучер працюватиме у складі фракції БПП.

Микола Кучер
Фото: lada.fm
Микола Кучер

Округ №18. Переможець – представник БПП Руслан Демчак. Він переміг старійшину клану Калетників – Григорія, чинного депутата від цього округу. На виборах парламентських виборах 2012 року Демчак уже балотувався по цьому округу, однак зняв свою кандидатуру.

Заяву про відмову балотуватися він написав, перебуваючи в СІЗО у зв’язку зі звинуваченнями у легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. За версією правоохоронців, Демчак, у складі злочинної групи організував схему легалізації коштів через продаж незаконно отриманих земельних ділянок на загальну суму майже 350 млн.грн. Що цікаво, арештові Демчака передувала публікація про ці оборудки у парламентському виданні «Голос України», одним із авторів якої був нардеп Володимир Ар’єв, який зараз теж балотувався від БПП. У лютому 2013 Демчак вийшов з СІЗО і тоді ж продав один зі своїх телеканалів – Business – людям Олександра Януковича. У розпал Революції гідності, в середині лютого 2014 року, Демчак продав долю у своїй мережі клінік «Добробут» інвестиційній Concorde Capital та акціонерові компанії «Люксоптика» Олегу Калашникову, який є давнім партнером родини глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Волинська область

Парламентська делегація Волині – дивний сплав місцевих магнатів та активістів Майдану. Із п*яти округів маємо три «імені Ігоря Єремеєва, ще два – Народного фронту.

В окрузі №19 переміг Ігор Гузь, представник «Народного фронту», координатор Луцького Євромайдану та заступник голови Волинської обласної ради. На минулих виборах програв Степанові Івахіву – ще одному старому/новому депутатові від Волині.

Округ №20 знову обрав депутатом самовисуванця Сергія Мартинюка – місцевого агробізнесмена. У парламенті минулого скликання він працював у складі групи «Європейський вибір» ще одного волинянина Ігоря Єремеєва. Волинські виборці вирішили пробачити, або не помітити голосування депутата 16 січня цього року. У новому парламенті Мартинюк гарантовано буде поруч із владною коаліцією – якщо, звісно, не візьмуть всередину.

Виборці округ №21 повторно обрали депутатом самовисуванця Степана Івахіва, який у парламенті минулого скликання голосував за один з диктаторських законів 16 січня. Івахів разом з Ігорем Єремеєвим, ще одним мажоритарником від Волині, володіють паливно-промисловою групою «Континіум» – одним з чільних гравців на ринку нафтопродуктів в Україні. З квітня 2014 році «Континіум» з перемінним успіхом веде піар-війну з Ігорем Коломойським.

Єрємеєв(ліворуч) та Івахів
Фото: www.volynpost.com
Єрємеєв(ліворуч) та Івахів

В окрузі №22 з перевагою у 28 голосів переміг представник «Народного фронту» Ігор Лапін, командир роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». У довоєнному житті – адвокат, член кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області. У непростій боротьбі він переміг Ірину Констакевич – керівника благодійного фонду Ігоря Палиці – молодшого партнера Ігоря Коломойського, колишнього депутата від цього округу, а нині губернатора Одеської області. Різниця між ними склала всього 28 голосів.

У 23 окрузі знову переміг самовисуванець Ігор Єремеєв– Так що у новому парламенті слід очікувати реінкарнації групи мажоритарників «Європейський вибір», яка радо підставить плече владній коаліції в обмін на преференції, наприклад, виробникам та продавцями палива. Єремеєв, як і його колеги Івахів та Мартинюк заперечує факт голосування за «диктаторські» закони 16 січня. Однак офіційний портал ВР стверджує протилежне.

Днепропетровская область

Днепропетровская область – вотчина Игоря Коломойского. Именно отец-основатель «Привата», также – его ближайшие соратники и функционеры команды Президента с «региональной» привязкой, представляли Киеву кандидатуры выдвиженцев на одномандатные округов. Конкретно: Игорь Коломойский, Борис Филатов, Святослав Олейник, Сергей Березенко, Андрей Павелко.

Однако, результат выборов получился здесь вовсе не таким, как представлялся в начале. От Днепропетровщины в Раду зашло довольно много близких к Александру Вилкулу персонажей. Все они – потенциальные члены фракции «Оппозиционного блока».

По факту, на одномандатных округах в Днепропетровской области получилось следующее.

№24 – Яков Безбах. Самовыдвижение. Человек Пинчука. Округ изначально был слит БПП под Безбаха (ближайшим конкурентом стал претендент от «Народного фронта»).

Пінчук і Безбах
Фото: fakty.ua
Пінчук і Безбах

№25 – Максим Курячий. БПП. Человек Павелко. В 2010-м – видный деятель «Батькивщины». Ближайший конкурент, известный днепропетровский гражданин Загид Краснов, уступил Курячему всего 356 голосов.

№26 – Андрей Денисенко. БПП. Стопроцентный человек Коломойского. На округ поставлен именно по настоянию Игоря Валериевича. Who is mister Denisenko, спросите вы? Ближайший заместитель Яроша. До того – региональный адепт партии «Свобода». И это – более чем исчерпывающая характеристика.

№27 – Борис Филатов. Формально – самовыдвижение. На самом деле, ближайший соратник Коломойского пользовался прямой поддержкой БПП. Агитировать за него приезжал даже целый Юрий Луценко. Победа Филатова в округе (в том числе, ввиду отсутствия реальных конкурентов, была предопределена).

№28 – Иван Куличенко. БПП. Мэр Днепропетровска. С 2010-го года – член ПР. Депутатство для Куличенко – почетная пенсия.

№29 – Виталий Куприй. БПП. Стопроцентный человек Андрея Денисенко (округ №26). Читай: Коломойского. Даже так: Денисенко – человек Коломойского, Куприй – человек Денисенко. Некоторое время был причастен к ПС, однако от БПП выдвигался как беспартийный. Сейчас – советник губернатора Игоря Коломойского.

№30 – Дубинин Александр. БПП. Стопроцентный человек Коломойского. Глава правления «Днепроазот».

Александр Дубинин
Фото: www.azot.com.ua
Александр Дубинин

№31 – Константин Павлов. Самовыдвижение. Депутат от ПР, избиравшийся на этом же округе в 2012-м. Член ПР с 2005-го. Голосовал за законы 16-го января. Друг детства Александра Вилкула.

№32 – Андрей Гальченко. Самовыдвижение. Заммэр Кривого Рога. Близок к Александру Вилкулу

№33 – Константин Усов. БПП. Автор фильма «Лукьяновка». И еще многих других расследований, выходивших в ту пору на оппозиционном канале TVi. Вскоре променял журналистику на политику – в 2012-м баллотировался по мажоритарке в Одессе, но проиграл. На сей раз решил выдвигаться у себя на малой родине, в Кривом Рогу. Губернатор области, гн. Коломойский, был против. В пику Усову здесь решено было поставить командира батальона «Кривбас» гн. Колесника, более известного в узких кругах по кличке «Тайсон», получившего аж пятое место

№34 – Олег Кришин. Самовыдвижение. Обставил выдвиженца БПП (Александр Майстренко) на четыре процента. Местный предприниматель, Вольногорский стекольный завод. В какую сторону самоопределиться, пока неясно, но – с большей долей вероятности – в БПП.

№35 – Андрей Шипко. Самовыдвижение. Депутат-регионал. Близок к Александру Вилкулу. В 2012-м победил на этом же округе.

№36 – Артур Мартовицкий. Самовыдвижение. Экс-регионал. Это – Павлоград, территория ДТЭК Рината Ахметова. БПП тут никого не выдвигал. Мартовицкий – один из топ-менеджеров Ахметова – здесь же победил в 2012-м. Близок к Александру Вилкулу.

Артур Матовицкий
Фото: www.depo.ua
Артур Матовицкий

№37 – Дмитрий Шпенов. Харьковский регионал, в прошлый раз избиравшийся по спискам ПР. Близок к Александру Вилкулу.

№38 – Вадим Нестеренко. Самовыдвижение. Местный агробарон. Также близок к Александру Вилкулу.

№39 – Дмитрий Ярош. ПС.No comments, как говорится. Ставка Игоря Коломойского.

№40 – Валентин Дидыч. БПП. Председатель Криничанской районной государственной администрации. Бывший округ Олега Царева

Таким образом, из 17 мажоритарщиков Днепропетровска (2.62 млн.избирателей):

  • трое – представители «Правого сектора» (Андрей Денисенко, Виталий Куприй, Дмитрий Ярош. Куприй – по касательной, но тем не менее);
  • один человек Пичнука (Яков Безбах);
  • люди Коломойского: трое уже упоминавшихся представителей правого сектора, а также Борис Филатов и Александр Дубинин. Того – пятеро;
  • Шестеро – люди Александра Вилкула (Константин Павлов, Андрей Гальченко, Андрей Шипко, Артур Мартовицкий, Дмитрий Шпенов, Вадим Нестеренкго). Из них четверо – бывшие депутаты-регионалы (Павлов, Шипко, Мартовицкий, Шпенов). При этом Мартовицкого можно также причислить к орбите Рината Ахметова (равно как самого Вилкула, - С.К)
  • один человек Павелко (Курячий);

Общая картина получается следующая: из 17 одномандатников Днепропетрощины, к фракции БПП в Раде точно примкнут: Курячий, Филатов, Куличенко, Дубинин, Усов, Дидыч.

К этим шестерым, с высокой долей вероятности, присоединятся трое представителей «Правого сектора», а также самовыдвиженцы Олег Кришин и пинчуковец Яков Безбах. Того – 11 мандатов.

Еще шесть остаются за Вилкулом. Все шесть, почти наверняка, пойдут в Оппозиционный блок (правда, однозначной уверенности нет по Вадиму Нестеренко, но глобально сути это не меняет).

Александр Вилкул
Фото: Макс Левин
Александр Вилкул

Донецкая область

На территории Донецкой области 21 округ – с 41-го по 61-й. Выборы не состоялись в округах номер 41-44, 51, 54-56, 61.

Там где голосование все-таки состоялось, проходило оно, зачастую, весьма условно.

Все донецкие депутаты – самовыдвиженцы. За исключением Юрия Солода (Оппоблок) и Дмитрия Лубенца (БПП).

К слову, всех (!) кандидатов от БПП подавал человек по имени Артур Герасимов. Из них прошел только один – Лубинец.

Сам Герасимов - 43-й номер списка БПП. Друг и подельник еще более одиозного луганского персонажа по имени Сергей Шахов (о нем много и подробно писала Таня Чорновол. Кому интересно – погуглите). В прошлый раз, баллотируясь в родной Горловке, действовал очень топорно. Его «агитаторов» не раз ловили на раздаче …50 гривен (!), еще – листовок с разъяснениями «как правильно голосовать» (в листовках галочка стояла напротив фамилии Герасимова) и т.д. Правда, Петр Порошенко полагает, что Герасимов «исправился». Весной он вел в родных краях кампанию Петра Алексеевича, сейчас – аналогично.

Впрочем, вернёмся к нашим кандидатам.

№45 - Ефим Звягильский. Один из «прифронтовых» округов. Решение баллотироваться Звягильский принял в последний момент, когда стало понятно, что не отложить, не перенести выборы не получится. «Я на этот округ много лет работал, с какой же стати я его должен уступать не пойми кому?!», - прямо заявил он LB.ua. По факту Ефим Леонидович победил с результатом в 1452 голоса – это свыше 70 процентов голосов на округе, состоящем из четырех участков.

Ефим Звягильский
Фото: Макс Требухов
Ефим Звягильский

№46 - Сергей Клюев. Брат одиозного экс-главы АП Андрея Клюева, который уже больше полугода находится в бегах. Самого Сергея Клюева ЦИК сперва отказывался регистрировать в качестве кандидата в нардепы, но затем претензии были сняты и – как следствие – Сергей Клюев вновь депутат.

№47 – Юрий Солод. Муж Натальи Королевской. И этим все сказано. Кампанию проводил под лозунгом «Продолжу программу Алексея Азарова». Члены его команды не гнушались подкупать избирателей. Следует напомнить, что брат Королевской - бывший член правительства Москвы, имеет общие бизнес-интересы с Александром Ефремовым. Ага, тесен мир.

№48 – Максим Ефимов. Топ-менеджер «Энергомашспецсталь». «Атомэнергомаш» - российская государственная (!) компания, курирующая все атомные объекты России. «Энергомашспецсталь» - ее украинское предприятие. Одним из топ-менеджеров которого является Максим Ефимов.

№49 – Денис Омельянович. Регионал. Победил на этом округе также в 2012-м. Голосовал за законы 16-го января.

№50 – Евгений Геллер. В прошлом – видный регионал. Близкий друг братьев Клюевых, особенно – Андрея.

№51 – ПРОПУСК

№52 – Игорь Шкиря. Этот созыв для Шкири станет уже четвертым. Регионал со стажем. В ходе кампании за представителями его команды фиксировались многочисленные нарушения, попытки подкупа избирателей и т.д.

Игорь Шкиря
Фото: autocentre.ua
Игорь Шкиря

№53 – Олег Недава. СМИ называют его бизнес-партнером Юрия Иванющенко.

№54 – 56 – ПРОПУСК

№57 – Сергей Матвиенков. В далеком прошлом – социалист, в недалеком прошлом – регионал. Соратник Владимира Бойко. В 2012-м избирался по этому же округу. Нынешний созыв станет для него уже пятым.

№58 – Сергей Тарута. «Даже за Партию регионов – в лучшие ее времена – в Мариуполе столько не голосовало народу», - с гордостью сказал один очень верховный экс-регионал, нахваливая Сергея Таруту. Бывший донецкий губернатор одержал в Мариуполе уверенную победу.

№59 – Сергей Сажко. Мэр города Курахово, которого оппоненты настойчиво обвиняют в фальсификации исхода выборов. Правда, сайт ЦИК подсказывает, что Сажко победил с перевесом более чем в тысячу голосов.

№60 – Дмитрий Лубинец. БПП. Ближайший его конкурент – регионал Александр Рыженков – протеже «православного поборника» «русского мира» Виктора Нусенкиса.

Того из 12-ти округов девять точно не присоединятся к демократическому большинству, но пополнят – с высокой долей вероятности – ряды Оппоблока.

По Сергею Таруте и Сергею Сажко этот вопрос открыт. Лубинец, как выдвиженец БПП, должен – по логике – присоединиться к этой политсиле.

Житомирська область

Екс-спікер ВР Володимир Литвин знову буде у парламенті. Щоправда, без сина.

Мандат від округу №62 без особливої боротьби дістався представнику БПП Бориставу Розенблату. Це давній друг та партнер одного з найближчих соратників Порошенка Геннадія Зубка. Займається агробізнесом. Був довіреною особою Петра Порошенка на президентських виборах.

 Борислав Розенблат
Фото: www.zhitomir.info
Борислав Розенблат

В окрузі №63 у вкрай непростій боротьбі переміг самовисуванець Олександр Ревега, який обійшов і чинного нардепа Анжеліку Лабунську, і ветерана української політики, колишнього губернатора Житомирщини Павла Жебравського. На минули виборах бізнесмен Ревега балотувався від Партії регіонів і, за свідченням житомирських активістів, возив людей на антимайдан в Київ. Зараз Ревега стверджує, що більше не має стосунку до ПР: «Я належав до Партії регіонів, але я ніколи не був регіоналом».

Комітет виборців України заявив про масове спотворення результатів виборів по 63 округу:

«Під час підрахунку голосів за кандидатів по 63 мажоритарному округу виявлена одна з найбільш зручних та простих технологій фальсифікації виборів – визнання бюлетеня недійсним. За офіційними даними підрахунку голосів, недійсними на окрузі визнано 4774 бюлетенів з 95 738, виданих на руки, а це близько 5%. Враховуючи незначний розрив між кандидатами-лідерами, така кількість бюлетенів, що визнані недійсними, могла значно вплинути на з’ясування результатів виборів на користь «потрібного» кандидата».

Округ №64 – переможець Володимир Арешонков, висуванець БПП. Петрові Порошенку Арешонков дістався у спадок від Януковича, при якому він був, за словами опонентів, «смотрящим» за регіоном, обіймаючи посаду першого заступника губернатора. У час Революції гідності займався організацією антимайданівських мітингів та переслідуванням активістів. Ймовірно, у список імені чинного президента потрапив завдяки Володимирові Литвину, у партії якого перебував донедавна.

Депутатом від округу №65 став Володимир Литвин. Країні знову потрібен екс-спікер ВР. Настільки потрібен, що ні БПП, ні «Народний фронт» не виставили по округу своїх кандидатів, дозволивши без проблем обратися людині, яка голосувала за закони 16 січня.

Фото: Макс Левин

В сусідньому окрузі №66 мандат здобув представник «Народного фронту» Павло Дзюблик, голова Черняхівської районної державної адміністрації. Він переміг і одіозного нардепа Віталія Журавського, який перший з народних обранців познайомився із сміттєвим баком, а також сина Володимира Литвина Івана. Опоненти, щоправда, звинуватили Дзюблика у тому, що він активно використовував адмінресурс.

Округ №77 здобув депутат-регіонал (з лютого 2014 року – група «Суверенна європейська Україна») Віктор Развадовський, який балотувався як самовисуванець. Генерал-лейтенант міліції, депутат парламенту трьох скликань. У парламент попереднього скликання обирався у цьому ж окрузі. Развадовський – давній соратник Володимира Литвина, входив до керівних органів його Народної партії. Голосував за закони 16 січня.

Закарпатська область

Власне, тут усе по-старому: щоб потрапити у парламент, бажано бути представником клану Балог. П'ять округів з шести – за Балогами. Причому Віктор Балога вже заявив, що не має наміру входити до складу жодної фракції.

Єдиний виняток – округ №68, в якому мандат здобув представник БПП Роберт Горват. Він, до речі, активно заперечує свій зв'язок із Балогами: «З’явився спочатку у Фейсбуку, а потім деякі видання видали мій портрет з Балогою. Це брудні технології якихось наших опонентів, які мене вже бояться. Але я вірю, що ці нардепи, які вже були при владі, не доберуться до неї». До обрання в парламент Горват керував власним супермаркетом.

Роберт Горват
Фото: zaholovok.com.ua
Роберт Горват

У ході виборчої кампанії застосував цікаву технологію: його штабісти клеїли листівки у кількадесят шарів і таким чином страхували себе від зривання агітаційної продукції.

Фото: ua-reporter.com

Решта округів Закарпаття дісталося трьом братам Балогам (69-й округ – Віктор Балога, 71-й – Павло Балога, 73-й – Іван Балога), їхньому двоюрідному братові Василю Петьовці (округ №72), та близькому другові, депутатові минулого скликання від ПР Іванові Ланьо (70-й округ). Минулого тижня лідер фракції БПП Юрій Луценко заявив, що братів у фракції не буде. Однак на з’їзді БПП той же Юрій Луценко зачитав братів Балог та Петьовку серед мажоритартиків від партії президента. Однак на той момент усі вони уже були зареєстровані як самовисуванці.

Запорожская область

Как и Днепропетровская, «наполнялась», во многом, людьми Андрея Павелко. Для самого Павелко результат тут стал чуть более успешным, чем в родном Днепропетровске.

№74 – Петр Сабошук. БПП. Человек Павелко. Владелец строительной компании «ДСК-4».

№75 – Игорь Артюшенко. БПП. Лидер местного Евромайдана. Обошел сына целого Вячеслава Богуслаева («Мотор-Сич») Александра (занял третье место).

Игорь Артюшенко
Фото: www.vv.com.ua
Игорь Артюшенко

№76 – Николай Фролов. БПП. Ректор Запорожского госуниверситета. Исход борьбы был предсказуемый.

№77 – Вячеслав Богуслаев. Самовыдвижение. Экс-регионал, красный директор («Мотор-Сич»), рейтинги которого (несмотря на его 76 лет - С.К.) зашкаливают.

№78 – Александр Пономарев. Самовыдвижение. Экс-регионал. Симпатии жителей этого же округа (Бердянск), привели его в Раду в прошлый раз. Крупный бизнесмен, Пономарев, естественно, тут же примкнул к ПР. Его компания «Агринол» (горюче-смазочные материалы) плотно работает с «Укрзализныцей». Частично поддержал законы 16-го января.

№79 – Александр Григорчук. Самовыдвижение. Лидер профсоюза Запорожского железорудного комбината. В 2012-м на этом округе победил регионал Владимир Бандуров.Человек Клюева, он считал этот округ «своим». В 2014-м БПП тут никого не номинировал. Зачем, если Бандуров выдвигался вновь?

Округ, говоря простым языком, слили. Как и множество других по стране. Сам Бандуров, видимо, еще и перестраховался – «порешал» в АП. Не с Президентом (который его, мягко говоря, недолюбливает), а именно в АП (привет, команда Сергея Березенко, привет!). Иначе объяснить происходившее на округе после 26-го октября невозможно. На ходу меняли главу ОВК, принимались решения судов о пересчете. Попытка выполнить взятые обязательства по округу, который давеча слили это называется.

№80 – Евгений Балицкий. Самовыдвижение. Экс-регионал. Повторил свой успех на этом же округе в 2012-м. Голосовал за законы 16-го января. Когда ПР посыпалась – переметнулся в группу «За мир и стабильность» имени Сергея Курченко. Словом, достойный человек.

Евгений Балицкий
Фото: news.mspravka.info
Евгений Балицкий

№81 –Сергей Валентиров. Самовыдвижение. Бывший округ Артема Пшонки. Валентиров – человек Пономарева, один из топ-менеджеров его торгового бизнеса. Самостоятельной единицей не является.

№82 – Вадим Кривохатько. БПП. Главный «Ударовец» Запорожья

Итак, из девяти округов – четыре актив БПП.

Сабошука, Артюшенко, Фролова, Кривохатько можно смело записывать в ряды фракции БПП. Богуслаева – в актив оппозиции. По Пономареву и сопряженному с ним Валентирову – вопрос. Бизнесмены-мажоритарщики обычно с властью не ругаются, напротив – стараются дружить. По Григорчуку – вопрос. В БПП решили не принимать во фракцию тех, кто голосовал за законы 16-го января, следовательно Балицкому дорога туда заказана. К Пономареву, с этой точки зрения, тоже есть вопросы.

Івано-Франківська область

Горяни обирають «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт»

Округ №83 – переможець представник БПП Олександр Шевченко. Колишній директор курорту «Буковель», який належить групі «Приват». Депутат минулого скликання, у парламенті запам’ятався лише тим, що дав ляпаса Олегові Ляшку.

Перемогу в окрузі №84 у непростій здобув представник БПП Михайло Довбенко, який на 0,38% обійшов відомого у минулому спортсмена, «народного фронтовика» Романа Вірастюка. На президентських виборах Довбенко очолював штаб Порошенка в області, а також працював у «Інституті відкритої політики» Анатолія Матвієнка – давнього друга Петра Порошенка.

Вибори у 85 окрузі прогнозовано виграв мер, представник БПП Калуша Ігор Насалик. Він двічі обирався депутатом ВР від Івано-франківської області. У 2006 році політик та бізнесмен, який мешкав у Києві, несподівано вирішив стати мером Калуша – міста, від якого раніше обирався до ВР. У 2010 році переміг на виборах міського голови вдруге, набравши рекордні 91,5% голосів виборців. Насалик зумів про лобіювати надання Калушу статусу зони екологічного лиха, що дозволяє отримувати з державного бюджету багатомільйонні дотації. Бронзовий пре зир кубка України з бодібилдінгу 2013 року.

Ігор Насалик
Фото: galka.if.ua
Ігор Насалик

Округ №86. Тут вдруге виграв вибори Анатолій Дирів, який балотувався від «Народного фронту». У 2012 році він переміг як член партії Арсенія Яценюка «Фронт змін». У парламенті 7-го скликання очолював слідчу комісію ВР з розслідування діяльності МОЗ, зокрема, скандальну закупку швидких у фірми «Практика» за завищеними цінами.

В окрузі №87 теж повторно переміг чинний нардеп Юрій Дерев’янко, представник партії «Воля». Один з авторів Закону «Про очищення влади» обійшов найближчого конкурента на 55%.

Округ №88. Представник «Народного фронту» Юрій Тимошенко переміг чинного нардепа від округу Олеся Донія. Тимошенко – боєць-резервіст Першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені генерала Кульчицького. Відомий на Франківщині політичний активіст, співзасновник товариства «Меморіал» у Коломиї. У політиці з 1989 року.

Округ № 89. Переможець – депутат Івано-Франківської міської ради, підприємець Юрій Соловей, який балотувався від БПП. Колишній керівник «Удару» в Івано-Франківську, Соловей залишив партію наприкінці квітня 2014 року, звинувативши центральне керівництво політсили у кулуарному розподілі посад у виконавчій владі: «Керівництво політичної сили не зробило жодних висновків після Майдану. Віталій Кличко заявив, що партія «Удар» у виконавчій гілці влади участі не бере. Це рішення абсолютно не обговорювалося на рівні первинних організацій. Все було б нічого, якщо б дійсно ніхто з «Удару» не йшов у владу. «Удар» насправді активно бере участь у дерибані посад на рівні України. Найдивніше у цьому всьому – це те, що на переважній більшості цих посад – люди, які є представниками крупного бізнесу і наближені до певних олігархічних структур».

Юрій Соловей
Фото: news.if.ua
Юрій Соловей

Соловей звинуватив тоді у такій позиції партії голову виконавчого комітету «Удару» Віталія Ковальчука, який, за його словами, є фактичним «власником партії», оскільки приймає усі рішення в одноосібному порядку.

Киевская область

№90 – Александр Марченко. Свобода. Местный предприниматель (ТОВ «Белоцерковский карьер»). Одержал победу над выдвиженцем БПП, главой Киевского облсовета, ударовцем Николаем Бабенко. Разрыв – три процента.

№91 – Руслан Сольвар. БПП. Ударовский депутат.

№92 - Виталий Гудзенко. БПП. Агромагнат из Белой церкви. В 2010-м поддерживал Тигипко

№93 – Александр Онищенко. Самовыдвижение. Сперва ЦИК не хотела Онищенко регистрировать, но потом таки пришлось. И вот – результат. Родственник гн.Кадырова, коневод и любитель моделей снова заходит в Раду. Что ему там делать, правда, непонятно. В седьмом созыве Онищенко умудрился поучаствовать в подготовке лишь четырех законопроектов. Точнее сказать – в корректировке четырех законопроектов, точечном их изменении.

На округе ближайший конкурент отстал от Онищенко на 22 тысячи голосов. Победа была безальтернативной.

№94 – Виктор Романюк. НФ. Историческая справедливость восторжествовала. Романюк победил на этом округе в 2012-м, но победу у него тогда украли. Сам он отправился в вынужденную эмиграцию.

 Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президента с требованиями прекратить фальсификации на округе
Фото: censor.net.ua
Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президента с требованиями прекратить фальсификации на округе

На сей раз на округе ему оппонировал весьма колоритный персонаж: 27-летний владелец ночного клуба «Дэ Люкс» Глеб Лирнык, сын своего отца, Андрея Лирника. Лирныка, что приметно, выдвинул БПП. Более того, когда демсилы согласовывали единых кандидатов – отказался его снимать. Еще бы, ведь вопрос, судя по всему, решался там же и теми же, что и по 79-му запорожскому округу.

В итоге, Лирнык – второй. Правда, отрыв от Романюка у него небольшой – полторы тысячи голосов.

№95 – Михаил Гаврилюк. НФ. Знаменитый козак Гаврилюк сделал прекрасную карьеру, теперь он – целый народный депутат. Видно, сам не ожидал, бедняга. Чего только не сделают партийный боссы, чтобы понравиться избирателю. И чтобы приумножить в команде еще один «штык», который никогда не задаст лишних вопросов, а голосовать будет «как все».

Вместо грустных смайликов, ставим троеточие.

Кулуары съезда НФ. Андрей Парубий, казак Михаил Гаврилюк, Александр Турчинов
Фото: LB.ua
Кулуары съезда НФ. Андрей Парубий, казак Михаил Гаврилюк, Александр Турчинов

Одно радует: в 95-м округе Гаврилюк победил ставленника БПП Александра Тигова, который в прошлый раз шел по Днепропетровску от Королевской и занял аж восьмое место. Как он оказался сейчас номинантом от БПП? Ответ ясен: округ был слит. Как и многие другие.

В принципе, если выбирать между Гаврилюком и Тиговым, все кажется не столь грустным.

№96 – Ярослав Москаленко. Самовыдвижение. Повторно побеждает на этом округе. Экс-регионал, ныне – соратник Игоря Еремеева. Голосовал за законы 16 января.

№97 – Павел Ризаненко. БПП. Действующий нардеп от «Удара».

№98 – Сергей Мищенко. Самовыдвижение. Повторно побеждает на этом округе. На заре эпохи «покращення», состоял в «Батькивщине». В ту пору запомнился одами в адрес Генпрокурора Виктора Пшонки. «И все прокуроры Украины будут называть его батькой», - вещал Мищенко с трибуны ВР. Пшонка давно в бегах, а Мищенко, вот, снова в Раде.

Из восьми нардепов киевской области, двое – в актив НФ, трое – в БПП.

Онищенко и Москаленко, по понятным причинам, ближе к стану оппозиции. Самоопределение Мищенко – вопрос.

Кировоградская область

№99 – Константин Яринич. БПП. Руководил местной президентской кампанией Порошенко. В «мирной жизни» - главврач Кировоградского онкодиспансера. Очень авторитетный в городе человек.

№100 – Станислав Березкин. Самовыдвижение. Безальтернативно – демократы тут никого внятного выдвинуть не смогли. Регионал Берез

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Олег БазарОлег Базар, головний редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram