ГоловнаБлоги

День медіажалоби у Польщі

Річниця авіаційної катастрофи під Смоленськом стала в Польщі медіа подією. ЗМІ готували спеціальні випуски новин, брали інтерв'ю у всіх причетних до події (урядовців, родичів загиблих), а в день події проводили численні прямі репортажі із місць, де відбувались пам'ятні церемонії.

президенти Росії та Польші під Смоленськом
Фото: EPA/UPG
президенти Росії та Польші під Смоленськом
Урочистих церемоній в цей день було багато — меморіальні служби в Кракові (за участі кардинала Польщі), служби в Варшаві, покладання квітів біля президентського палацу, урочистості на цвинтарі Повонзкі, зібрання в варшавській Конгресовій залі. Напередодні — 9 квітня — польська делегація на чолі із дружиною президента Анною Коморовською полетіла на місце катастрофи в Росії.

У Варшаві напередодні можна було також чути розмови про те, що в цей день в центр міста краще не ходити, бо там явно будуть якісь інциденти. Інцидентів чекали від активних прихильників партії братів Качинських Право і справедливість (на щастя, вони були незначними).

Більшість меморіальних заходів була організована за участі державних органів, але лідер Права і справедливості бажав підкреслити особливу позицію своєї партії, тому ПіС не міг обійтись від свого вшанування. І в той час, як Марта Качинська покладала квіти до могили своїх батьків в Кракові, Ярослав Качинський звертався із промовою до прихильників своєї партії перед президентським палацом у Варшаві.

Кілька місяців після катастрофи під Смоленськом площа перед ним була місцем для регулярних сутичок між активними прихильниками ПіС і поліцією.

Прихильники ПіС охороняли хрест, який на знак вшанування жертв катастрофи поставили перед президентським палацом польські скаути. Муніципалітет хотів цей хрест перенести в один із костьолів поблизу церкви, а прихильники ПіС наполягали на тому, щоб він став елементом пам'ятника, який стоятиме перед палацом.

Ярослав Качинський приходить до палацу регулярно. 10 числа кожного місяця він вшановує пам'ять брата, невістки і решти жертв катастрофи під Смоленськом, покладаючи квіти біля нього. Ці церемонії регулярно стають об'єктом в'їдливих коментарів. Перш за все, зауваження викликає місце урочистостей. Подружжя Качинських поховане поруч із найвидатнішими польськими королями — в Кракові на Вавелі, могили значної частини жертв катастрофи знаходяться у Варшаві на кладовищі Повонзкі (тут традиційно ховають видатних поляків), решта за бажанням родин поховані в різних частинах країни.

10 квітня церемонія відбулась за традиційним сценарієм, хоча із більшим розмахом. Спікери ПіС заявили, що до палацу прийшло близько десяти тисяч осіб. Поліція повідомляє про три тисячі учасників зібрання.

Окрім урочистих заходів річниця катастрофи стала приводом і для більш практичних коментарів. Польські коментатори не забули дорікнути російській стороні за не достатню відкритість в розслідуванні аварії. Оригінали записів чорних скриньок досі перебувають в Росії і польська сторона поки не знає, коли їх нададуть у розпорядження польських слідчих. Російська сторона також не поспішала надати записи розмов в пункті управління польотами. Ці записи стали доступними в Польщі завдяки Едмунду Кліху — польському експерту, акредитованому при російській слідчій групі. За словами Кліха, записи він отримав завдяки особистим контактам.

Але при цьому високопосадовці докладають всіх зусиль, аби зауваження звучали “по-діловому”. Наприклад інцидент із зміною тексту на меморіальній таблиці на місці катастрофи офіційні особи коментують досить стримано (офіційна таблиця встановлена росіянами встановлена замість першої встановленої на приватні кошти. В ній на відміну від польської не говориться, що жертви аварії летіли на вшанування пам'яті розстрілу польських офіцерів в Катині). Президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що не можна допустити, аби цей інцидент став причиною тривалої конфронтації.

На додачу до цього в коментарях для ЗМІ численні польські інтелектуали і діячі культури закликали політиків бути розважливими і не спекулювати на трагедіях.

Окрім спроб налагодити стосунки із Росією і явних зусиль не розпалювати великих скандалів із кожного непорозуміння із російською стороною, роблять і свої внутрішні висновки.

Едмунд Кліх, досить різко і однозначно прокоментував стан справ в президентському авіаполку. За його словами професіоналізм і організація служби в полку почали знижуватись досить давно через кумівство. Від певного часу служба в полку стала привілеєм родичів чи близьких людей керівництва (престиж і місце служби робили цей полк дуже популярним).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram