ГоловнаБлоги

Обама і візи

Наприкінці свого європейського турне президент США “відчув Польщу”. Так результати офіційного візиту Обами до Варшави описав польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Американському президентові під час візиту показали ветеранів варшавського повстання, польських “батьків демократії” і групу родичів жертв катастрофи під Смоленськом. Барак Обама розчулився і пообіцяв підтримати законопроект щодо пом'якшення візових процедур, який має полегшити життя в тому числі і полякам.

Фото: EPA/UPG

До відвідин високого гостя у Варшаві готувались довго і старанно — в ЗМІ традиційно обговорювали “діряві” дороги і здатність державних служб організувати візити закордонних гостей. Логістична задача була дійсно непростою, оскільки заходи безпеки треба було поєднати із відносно нормальною роботою міського транспорту. Американська делегація ночувала в центрі в готелі Marriott на Єрусалимських Алеях — через дорогу від центрального залізничного вокзалу. Американці прибули і відбули, як водиться, літаками, тому доступ до варшавського аеропорту, який знаходиться прямо на околиці міста теж був утруднений (туди прямо із центрального вокзалу ходить міський автобус). До цих стратегічних точок додавались іще і місця із офіційної програми і вулиці довкола них.

За кілька днів до візиту люди, які працювали в офісах, розташованих в районах президентського графіка, вирішили скоротити своє перебування на роботу в п'ятницю 28 травня, а організатори культурних заходів попереджували відвідувачів, що в цей день на дорогу доведеться витратити більше часу. Оголошення в міському транспорті польською і англійською мовами попереджували пасажирів про тимчасові зміни в роботі і про додаткові лінії, якими можна було дістатись до аеропорту. А 28 і 29 травня гості столиці показували в небо на вертольоти і кричали: “Обама летить”! Тим часом “політичні” коментатори обговорювали можливі сценарії співпраці між США та Польщею (про Обаму прийнято говорити, що він “занедбав” європейських друзів). Напередодні приїзду американського президента Радослав Сікорський пояснив, що Польща до США зараз відчуває “дозрілу приязнь” - готова до взаємовигідної співпраці, але не буде вже погоджуватись на кожну американську пропозицію.

А журналісти “близькі до людей” розпитували у польських урядовців, коли ж ті домовляться про відміну для поляків американських віз. Серед країн “великого” розширення ЄС 2004 року, Польща чи не єдина (окрім Кіпру) чиї громадяни досі повинні просити американські візи. Балтійська трійка, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина в безвізовому американському списку із 2008 році, а полякам усе не щастить.

Згідно із американським законодавством безвізовий режим запроваджується для країн, в яких відсоток відмов візовим аплікатам не вищий за 3 протягом кількох років. У Польщі цей показник зараз на рівні 10%. А ще кілька років тому він досягав 25%. Колишній польський прем'єр Лєшек Міллер ситуацію пояснив просто. Мовляв, якби жителі із трьох воєводств — Підляського, Малопольського і Підкарпатського не їздили б так часто на роботу до США із туристичними візами, то американські консули були б не такі прискіпливі.

Подібну ж відповідь дав в прямому ефірі телекомпанії TVN24 Радослав Сікорський (відомий публіці іще і завдяки “дружині-американці”). На думку пана міністра, його співвітчизники занадто часто порушують американське міграційне законодавство. Мовляв, візи відмінять зразу ж після того, як поляки почнуть добре поводитись, і просити.

На цьому фоні обіцянка Обами виглядала дещо несподіваною. Можливо про візи в розмові із ним згадав польський президент Броніслав Коморовський. Але оскільки під час американських відвідин жодних офіційних документів не підписували, ніяких важливих рішень не приймали, то лишається говорити про можливі візові “покращення”. І тут за логікою Лєшка Міллера можна говорити про передвиборчий хід. Зустріч Обами із “Смоленськими” родинами пан Міллер вважає спробою сподобатись “10 мільйонам виборців польського походження” в США. Обіцянка “посприяти” із візами — із тієї ж категорії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram