ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр економіки запропонував НБУ експансіоністську монетарну політику

"Важко аргументувати, чому в нас зі спадною економікою, низькою інфляцією така висока облікова ставка".

Міністр економіки запропонував НБУ експансіоністську монетарну політику
Фото: investory.news

Міністр економіки Ігор Петрашко запропонував Національному банку експансіоністську монетарну політику.

"У той час, коли ринки сприятливі, треба поповнювати резерви НБУ. Національний банк поповнював, але з моєї точки зору - недостатньо", - сказав Петрашко в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, в основному всі країни, які мають гнучкий курс, усе одно дотримуються певних принципів монетарної політики.

"Тобто коли треба стимулювати економічний ріст, коли треба пришвидшувати ріст ВВП, треба проводити експансіоністську монетарну політику", - зазначив він.

Міністр пояснив, що ця політика полягає у збільшенні пропозиції грошей на ринку.

"І це не мається на увазі друк грошей. Це є звичайний монетарний інструмент. Адже коли курс коливається з 28,5 і йде у 23 гривень/долар, то ми розуміємо, які катастрофічні наслідки це має для нашої експортно-орієнтованої промисловості", - сказав Ігор Петрашко.

Міністр економіки виступив за гнучкий курс гривні.

"Я за гнучкий курс. Я просто не бачив необхідності посилювати курс з 28,5 до 23 гривень/долар. Так само як і не було необхідності наступної девальвації. Тому я говорю, що у випадках, коли є покращення кон'юнктури, давайте підтримаємо цю кон'юнктуру, давайте більше викуповувати в резерви. У нас зараз загальні резерви складають 28,5 млрд доларів, чистих резервів менше - близько 17,5 млрд доларів. Чому б не викупити 5-6 млрд у резерви, зберігаючи стабільність курсу і стимулюючи виробництво?" - зауважив він.

Петрашко підкреслив, що монетарна політика НБУ була жорсткою.

"Важко аргументувати, чому у нас зі спадною економікою, низькою інфляцією така висока облікова ставка. Концептуально НБУ стояв на своєму, тому що звик, що банки не кредитують. І коли нарешті облікова ставка почала активніше знижуватися, я вважаю, це була частково спільна заслуга і уряду, і президента, і мене як міністра економіки. Якби не було цієї організованої дискусії з Нацбанком, можливо, у нас ставка була б і далі 10%+", - пояснив міністр фінансів.

Ігор Петрашко вважає, що інфляція 1,7-2% в українських умовах частково не відповідає ситуації.

"Я вважаю, що інфляція має бути вищою, ніж у країнах Євросоюзу. Зрозуміло, що вона має бути в контрольованих межах. Моє бачення – для України нормальна інфляція має бути 8-9%. У НБУ таргетування було 5-6%. Але зараз немає й цього показника", - сказав очільник Мінекономіки.

Нагадаємо, раніше глава Мінекономіки допустив зниження облікової ставки нижче від рівня інфляції.

Перед тим Ігор Петрашко назвав ситуацію з низькою інфляцією "катастрофічною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram