ГоловнаЕкономікаДержава

Петрашко: падіння економіки заклав НБУ

"Потрібна стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилася ситуація минулого року".

Петрашко: падіння економіки заклав НБУ
Фото: 5.ua

Міністр економіки Ігор Петрашко вважає, що падіння української економіки заклав Національний банк через коливання курсу гривні.

Про це очільник міністерства заявив в інтерв’ю РБК-Україна.

"Я вважаю, що не має бути посилення курсу. Якщо курс зараз 27-28, то він не має ходити до 26-25. Експортери не очікують девальвації курсу. Потрібна стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилася ситуація минулого року, за це я найбільше переживаю. Курс 23,5 гривень/долар сильно вдарив і по аграріях, і по металургах. При курсі 28 гривень/долар закупили добрива, засоби захисту, паливо, а продали потім по 23. Хто від цього виграв?" - сказав Ігор Петрашко.

За його словами, коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектору в непродуктивний.

"Дохідність ОВДП у той час зашкалювала і доходила до 30%, за будь-якої відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, в аграріїв, без будь-якої підстави, не поповнили резервів, коли могли поповнити", - пояснив він.

Петрашко вважає, що падіння внутрішнього валового продукту в Україні заклав не попередній уряд, а Нацбанк.

"Викуповуйте валюту, у чому питання? Резерви були б більшими і курс був би 27. У нас не було б падіння ВВП. Падіння ВВП заклав не уряд Гончарука, я вважаю, а заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням у 4-му кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори", - зазначив глава Мінекономіки.

Він підкреслив, що є прихильником вищої інфляції.

"Є два розрахунки ВВП: номінальний і за паритетом купівельної спроможності. І вони суттєво для України відрізняються. 3,7 тисячі і 12,8 тисячі доларів. Чому я прихильник трошки вищої інфляції? Як ми рухаємося? Якщо курс стабільний, реальний ріст ВВП є, і в тебе ще інфляція. На зростанні економіки гроші заходять. Курс і інфляція не рухаються паралельно. Курс стабільний, інфляція 8-9%, реальний ріст ВВП тоді 7-8%. Ми наздоганяємо тоді Польщу і Європу на 18-20% за рік у доларовому еквіваленті", - зауважив міністр.

Петрашко додав, що при надлишковому коливанні курсу підприємець закладає купу ризиків, імпортери закладають вищі ціни, а це призводить до росту цін на паливо, матеріали.

"Це нетипова функція для бізнесу. Або виграє, або буде в нулі. А страждають виробники, бо вони платять вищу ціну", - резюмував він.

Нагадаємо, Петрашко вважає, що стимулювати економічне зростання і пришвидшувати зростання ВВП Україні варто за рахунок експансіоністської монетарної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram