ГоловнаЕкономікаДержава

Французькі катери для прикордонників в Україні вироблятиме "Нібулон"

Проєкт передбачає будівництво протягом трьох років 20 найсучасніших патрульних катерів.

У Миколаєві на території суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон» сьогодні, 22 липня, розпочато реалізацію проєкту посилення системи морської безпеки та охорони кордону України. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє пресслужба МВС.

Фото: mvs.gov.ua

«Сьогодні ми закладаємо перші патрульні катери для Державної прикордонної служби України. Підписано контракт з французькою компанією ОСЕА», - сказав Арсен Аваков. Водночас на засіданні Кабінету Міністрів очільник МВС зазначив, що ОСЕА обрала партнером завод «Нібулон», "виходячи з його високого рівня професіоналізму та компетенції".

«Я з честю можу сказати, що ці наші кораблі будуть називатися «кораблі компанії ОСЕА-Нібулон». В рамках реалізації цього проєкту Україна отримає сучасні кораблі для захисту державного кордону, здобуде сучасні технології в будівництві кораблів. Що в подальшому дозволить нам самостійно обслуговувати кораблі та розвивати власне виробництво», - сказав міністр.

За словами Арсена Авакова, проєкт передбачає протягом трьох років будівництво і отримання Держприкордонслужбою України 20 найсучасніших патрульних катерів.

«Прийнято рішення Кабінету Міністрів і Міністерство фінансів швидко зробить для нас необхідні фінансові розрахунки», - додав  міністр.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав контракт "великиим і цікавим".

«Вважаю, що це правильний проєкт з розвитком виробництва на наших місцевих потужностях, зі створенням нових робочих місць, тому ми повинні докласти максимум зусиль, щоб цей контракт з нашими французькими партнерами в частині державно-приватного партнерства відбувся і реалізувався», - сказав він.

Фото: mvs.gov.ua

При цьому генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський запевнивв, що підприємство готове виконати умови контракту в найкоротші терміни.

«Для нас це великий виклик та визнання французької компанії. Ми відроджуємо Дніпро, розбудовуємо український флот і робимо все, щоб Україна була морської країною, а не країною біля моря. Для нас велика честь розбудовувати охоронний сектор України. Ми готові виконати роботу в найкоротший термін», - сказав він.

Нагадаємо, за умовами рамкової міжурядової угоди, підписаної у Парижі 19 листопада 2019 року міністрами внутрішніх справ України і Франції, чверть замовлення буде виконано вітчизняним суднобудівним підприємством за французькими технологіями.

Угода була ратифікована Верховною Радою України 4 березня 2020 року

. Вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва кораблів на суму 136,5 млн. євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram