ГоловнаСуспільствоЖиття

​Ознайомлення підозрюваних із матеріалами "справи Шеремета" триває 57 днів, - МВС

Пред’явлено підозру особам, яких слідство вважає виконавцями.

​Ознайомлення підозрюваних із матеріалами "справи Шеремета" триває 57 днів, -  МВС
Фото: Макс Требухов

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що ознайомлення з матеріалами справи підозрюваних і захисників у справі вбивства журналіста Павла Шеремета триває 57 днів.

Про це повідомляється на сайті МВС.

"У справі Павла Шеремета пред’явлено обґрунтовану підозру особам, яких слідство вважає виконавцями. Справа щодо цих осіб виділена в окреме провадження, досудове розслідування в якій завершено 22 травня. Матеріали справи готові для передачі до суду та відкриті підозрюваним і їхнім захисникам. Захисникам, які прибули на ознайомлення, були надані скановані копії матеріалів провадження. Ознайомлення з матеріалами справи підозрюваних та захисників триває вже 57 днів", - йдеться в повідомленні.

Слідство наголошує, що початок розгляду справи в суді залежить саме від сторони захисту та самих підозрюваних.

"Щодо замовників та організаторів злочину слідство триває. Нацполіцією виконана величезна робота, і справу Павла Шеремета буде доведено до кінця", - пообіцяли в МВС.

У міністерстві також додали, що підозрювана у справі Яна Дугарь не має беззаперечного алібі.

"Негласними слідчими діями, якими зафіксовано, що Дугарь мала намір передати сумку сапера, дві книги саперної справи, 7 мобільних терміналів особі на прізвисько «Череп». Місцезнаходження даних речей до теперішнього часу не встановлено. Фоноскопічною експертизою, якою підтверджено, що на записах голос саме Дугарь. Вилученими у ході обшуку за місцем проходження служби та проживання Дугарь два практичних посібники «Розвідувально-пошукові дії» та «Військова розвідка». Та інші докази", - заявили в МВС.

У відомстві також заперечують усі докази захисту Дугарь.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху машини в центрі Києва. Розслідування його вбивства високопосадовці публічно називали "обов’язком держави та правоохоронних органів", втім понад 3,5 роки у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.

У грудні 2019-го підозрюваними у справі Шеремета правоохоронці назвали музиканта Андрія Антоненка разом з лікаркою і волонтеркою Юлією Кузьменко і медсестрою одного з парашутно-десантних батальйонів Яною Дугарь. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

2 липня в поліції повідомляли, що "справа Шеремета" готова для передачі до суду.

17 липня Печерський суд Києва продовжив ще на два місяці запобіжні заходи підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Андрія Антоненка і Юлію Кузьменко залишили в СІЗО, Яну Дугарь - під домашнім арештом, частково скасувавши обмеження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram