ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підготував оновлені поправки до держбюджету з ростом дефіциту в три рази

Доходи скоротяться до 972,6 млрд гривень, витрати зростуть до 1,263 трлн.

Кабмін підготував оновлені поправки до держбюджету з ростом дефіциту в три рази
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді внести зміни в державний бюджет на 2020 рік, які збільшать його дефіцит в три рази - з 96,3 млрд гривень до 298,4 млрд гривень.

Про це йдеться в оновленому проєкті поправок, текст яких є у розпорядженні LB.ua.

У разі прийняття законопроєкту доходи держбюджету скоротяться з 1,096 трлн гривень до 972,6 млрд гривень (в тому числі загального фонду - майже на 122 млрд гривень), а витрати збільшаться з 1,184 трлн гривень до 1,263 трлн гривень (в тому числі загального фонду - на 80 млрд гривень).

Покривати збільшений дефіцит планують за рахунок запозичень. Дозволений ліміт державного боргу станом на 31 грудня збільшиться з 2,045 трлн гривень до 2,387 трлн гривень.

Законопроєкт передбачає створення у складі державного бюджету Стабілізаційного фонду для боротьби з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19. З нього будуть фінансувати на протиепідемічні заходи, у тому числі держзакупівлю товарів, робіт і послуг; доплати медикам та іншим працівникам, задіяним у боротьбі з епідемією; грошову допомогу пенсіонерам; фінансову допомогу компаніям-резидентам та ін.

Витрати зменшуються майже за всіма бюджетними програмами. Істотними винятками стануть Міністерство фінансів (воно отримає 99 млрд гривень на Стабфонд, 3 млрд на резервний фонд і 3,3 млрд на обслуговування держборгу) і Міністерство соцполітики (на 19,7 млрд гривень збільшується субвенція Пенсійному фонду). Ще близько 920 млн гривень виділяється на нову програму МОЗ щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Кабінет Міністрів також пропонує до кінця року наполовину урізати зарплати деяким співробітникам бюджетних установ (тим, хто отримує більш як 10 мінімальних зарплат).

Нагадаємо, що доходи держбюджету-2020 зараз встановлено на рівні 1 093,669 млрд гривень, витрати - 1 180,099 млрд гривень

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram