ГоловнаЕкономікаДержава

Надходження до бюджету в січні виявилися на чверть нижчими від запланованих

Причиною названо зміцнення гривні, менший обсяг імпорту й нижчі ціни на газ.

Надходження до бюджету в січні виявилися на чверть нижчими від запланованих
Фото: DmyTo/Depositphotos

Загальний фонд державного бюджету за перший місяць поточного року недоотримав майже чверть суми. У січня 2020 року доходи загального фонду державного бюджету становлять 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн або на 24,5% менше від плану (56,4 млрд грн).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів з посиланням на попередні дані Державної казначейської служби.

Головною причиною недовиконання доходів у Мінфіні назвали істотні зміни макроекономічних показників порівняно з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

"Це, зокрема, більш міцний обмінний курс гривні (середній курс січня становив 24,1 грн/долар, тоді як у бюджеті враховано середньорічний курс 27 грн/долар), менший обсяг імпорту (на 2,5% г/г) і нижчі ціни на газ", - ідеться в повідомленні.

За оперативними даними, доходи загального фонду державного бюджету від податків і зборів (з урахуванням сум відшкодованого ПДВ), яке адмініструє Державна податкова служба, були на 5,9 млрд грн нижчими від розпису. Доходи загального фонду державного бюджету від податків і зборів, які адмініструються Державною митною службою, нижчі від запланованих на 7,9 млрд грн.

За даними Мінфіну, сукупні запозичення до загального фонду державного бюджету становили в січні 50,8 млрд грн (з яких на внутрішньому ринку 16,9 млрд грн). Погашення державного боргу в гривневому еквіваленті в січні становило 31,6 млрд грн.

Водночас на сайті Держказначейства поки що немає даних про виконання бюджету за місяць станом на 31 січня.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram