ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін вперше за шість років випустив 7-річні облігації

За підсумками аукціону до держбюджету надійде 6,3 млрд гривень.

Мінфін вперше за шість років випустив 7-річні облігації
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів на аукціоні 28 січня провело на внутрішньому ринку успішне розміщення державних облігацій з терміном обігу 7 років (погашення відбудеться 26 травня 2027 року).

Про це повідомила пресслужба Мінфіну у фейсбуці.

Зазначається, що розміщення семирічних ОВДП у гривні допоможе Україні збільшити частку боргу в національній валюті. Востаннє цінні папери з аналогічним терміном обігу випускалися більш ніж п'ять років тому за ставкою 15,5%. Зараз ставка - 9,79%.

За підсумками аукціону до держбюджету надійде 6,3 млрд гривень (3 місячні ОВДП - 525 млн грн, 1-річні ОВДП - 1148 млн грн, 2-річні ОВДП - 912 млн грн, 7-річні ОВДП - 3704 млн грн). Водночас загальний попит на українські ОВДП перевищив 13 млрд гривень.

"Ми раді представити ринку семирічні гривневі ОВДП. Зниження вартості залучення коштів і подовження термінів дозволяє проводити в країні реформи, інвестувати в людський капітал та інфраструктурні проєкти, і водночас знижувати боргове навантаження. Україна поставила мету - збільшити ефективність бюджетних витрат. Це надскладне завдання, яке ми за результатами 2019 року змогли виконати. Міжнародні інвестори розуміють це і підтримують Україну, продовжуючи інвестувати в країну", - заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Нагадаємо, в грудні минулого року Україна вперше розмістила ОВДП у доларах під ставку менш ніж 4%.

22 січня 2020 року Україна розмістила 10-річні облігації на 1,25 млрд євро під 4,375% річних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram