ГоловнаЕкономікаБізнес

Вітренко: в разі припинення транзиту в ГТС можна закачати водень

Альтернативні способи використання "труби" не компенсують втрату доходів від транзиту.

Вітренко: в разі припинення транзиту в ГТС можна закачати водень
Фото: utg.ua

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко припустив, що в разі припинення транзиту російського газу українську ГТС можна буде використовувати для зберігання і транспортування водню.

Про це він сказав в інтерв'ю "24 каналу".

"Є новітні технології, наприклад, водень, який використовується як механізм збереження енергії. Водень може бути тією субстанцією, яка буде допомагати зберігати для подальшого використання енергію, що генерується з поновлюваних джерел - вітру або сонця, або енергію, яка генерується на АЕС. Зараз в Європі є різні експериментальні технології, коли ГТС використовується для зберігання і транспортування водню", - сказав Вітренко.

Крім того, він передбачає, що ГТС можна буде використовувати для транспортування газу з Румунії в Словаччину, Польщу або Молдови.

"Питання транспортування газу в Молдову, до речі, буде актуальним і цієї зими, оскільки Молдова теж залишиться без російського газу, якщо не буде транзиту. Всі ці можливості вивчаються, використання їх не просте, але перспектива є", - сказав Вітренко.

При цьому він визнав, що альтернативні шляхи використання ГТС не в змозі компенсувати втрати від припинення російського транзиту.

"Найближчим часом ми не зможемо отримувати від альтернативних шляхів використання ГТС такий самий дохід, який отримуємо зараз, коли є транзит", - сказав він.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

У "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram