ГоловнаЕкономікаБізнес

Спецкомбінати з поводження з радіоактивними відходами об'єднали в одному підприємстві

Раніше вони були окремими юрособами.

Спецкомбінати з поводження з радіоактивними відходами об'єднали в одному підприємстві
Фото: chnpp.gov.ua

Державне агентство з управління зоною відчуження повідомило про створення нового держпідприємства "Об'єднання Радон". У його складі як безбалансові філії працюватимуть п'ять спецкомбінатів поводження з радіоактивними відходами.

Про це повідомила пресслужба держагентства.

Раніше в Україні існувала корпорація "УкрДО Радон" і п'ять окремих комбінатів, які як окремі юридичні особи були змушені взаємодіяти на комерційній основі. Така структура унеможливлювала оперативне реагування на радіаційні загрози і вимагала значного адміністративного персоналу.

За словами тимчасово виконувача обов'язків начальника Зони відчуження Володимира Фещенка, реорганізація підприємств у сфері поводження з РАВ була необхідною вимогою часу і одним зі стратегічних пріоритетів агентства на 2019 рік. Завдяки реформі вдалося оптимізувати підприємства системи і скоротити штати адміністрацій підприємств. За його словами, технічний і науковий персонал при цьому зберегли, поліпшивши їхні матеріальні умови.

"За 5 місяців вдалося заощадити понад 10 млн гривень, а наступного року очікуємо, що економія становитиме не менш ніж 30 млн. Вивільнені кошти буде направлено на посилення фізичного захисту, автоматизацію процесів, що в підсумку дозволить мінімізувати негативний вплив РАВ на населення і навколишнє середовище", - цитує пресслужба гендиректора ДСП "Об'єднання Радон" Ігоря Буксанчука.

Нагадаємо, в липні 2019 року на Чорнобильській атомній електростанції почав працювати завод з перероблення рідких радіоактивних відходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram