ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ порадив почати нову програму МВФ

До кінця 2021 року Україні потрібно виплатити $20 млрд за боргами.

НБУ порадив почати нову програму МВФ
Фото: flickr/НБУ

Національний банк вважає за доцільне почати нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в червневому звіті про фінансову стабільність.

Регулятор вважає, що ключовий ризик для фінансової стабільності України - це платежі за зовнішнім боргом.

У найближчі п'ять кварталів Україна повинна буде витрачати в середньому по 2,6 млрд доларів на валютні виплати, а з середини 2019 року до кінця 2021 року уряд і НБУ повинні виплатити за боргами в іноземній валюті понад 20 млрд доларів.

Без нових зовнішніх запозичень міжнародні резерви будуть знижуватися.

Частину потреб у фінансуванні можна задовольнити з внутрішніх джерел, але доступ до зовнішніх ринків запозичень необхідно зберегти.

"Стабілізація макроекономічної ситуації, зростання ВВП, уповільнення інфляції, помірний дефіцит поточного рахунку платіжного балансу і зниження держборгу до 60% від ВВП створюють передумови для ринкових розміщень. Але в короткостроковій перспективі ключове завдання - провести необхідні реформи і відновити співпрацю з МВФ та іншими МФО. Пауза на кілька місяців у виконанні програми фонду некритична для фінансової стабільності. Водночас на початку осені, після парламентських виборів і формування нового уряду, продовження співпраці з МВФ стане ключовим", - ідеться в звіті.

У зв'язку з цим НБУ радить почати нову довгострокову програму співпраці з МВФ, причому, можливо, ще до завершення терміну поточної програми stand by.

Якщо міжнародні фінансові організації продовжать підтримувати Україну і вона матиме доступ до міжнародних ринків капіталу, міжнародні резерви НБУ в 2019-2021 роках будуть на рівні 21-22 млрд доларів.

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року було затверджено нову програму співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми в 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, проте поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Голова місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія готова повернутися до Києва після парламентських виборів і формування нового уряду.

28 травня місія зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив намір України продовжити співпрацю з Фондом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram