ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіонбуд підрахував вартість модернізації "хрущовок"

"У 100-квартирний будинок потрібно вкласти 3-3,5 млн гривень".

Мінрегіонбуд підрахував вартість модернізації "хрущовок"
Фото: Александр Рудоманов

Міністр регіонального будівництва, віце-прем'єр Геннадій Зубко підтвердив, що його відомство схиляється до ідеї санації "хрущовок" замість їх знесення під нове житло.

"Був колись закон про реконструкцію застарілих кварталів. У ньому йшлося про те, що інвестори знесуть "хрущовки", побудують нове житло і за рахунок висотності повернуть інвестиції. Ми, своєю чергою, вважаємо, що зараз старий житлофонд можна модернізувати. Є кілька успішних проектів, які показують, що здійснити інженерну санацію можливо. За 2,5 тисячі гривень на квадратний метр старе житло можна повністю модернізувати", - сказав він в інтерв'ю "Обозревателю".

Для порівняння, мінімальна ціна нового житла в Києві - близько 15,5 тисячі гривень за квадратний метр.

Міністр додав, що в Україні налічується близько 20 тисяч "хрущовок", але загальну вартість програми реновації він поки що назвати не зміг.

"Ми рахуємо на квадратний метр, тому що є "хрущовки" на три під'їзди, є на п'ять, є на десять. Ми чітко знаємо, що в 100-квартирний будинок потрібно вкласти 3-3,5 млн гривень. 50% - дає держава, якщо є муніципальна програма, то разом 70%, плюс 30% - коштів громадян. "Хрущовкам" можна дати друге життя. Єдине - потрібно цими будинками займатися, тому що модернізація і утеплення передбачають ще й санацію і обстеження будинків", - заявив Зубко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram