ГоловнаЕкономікаФінанси

Американський індекс Dow Jones показав рекордне падіння

Корекція ринку була зумовлена позитивними економічними новинами.

Американський індекс Dow Jones показав рекордне падіння
Фото: EPA/UPG

Фондовий індекс Dow Jones у понеділок упав на 1175 пунктів - це найсильніше падіння головного фондового індексу США за один день із часів фінансової кризи 2008 року.

За день провідний фондовий індекс США впав на 4,6%, побивши одинадцятирічний антирекорд. 29 вересня 2008 року індекс Dow Jones упав на 777,68 пункту, після того як Конгрес не схвалив виділення банкам 700 млрд доларів держдопомоги після колапсу інвестбанку Lehman Borthers, пише Бі-бі-сі.

У п'ятницю Міністерство зайнятості США випустило статистику зайнятості, яка показала, що зарплати американців зросли більше, ніж передбачалося.

Зі зростанням зарплат є ризик зростання інфляції, зумовленої підвищенням витрат.

Щоб протидіяти можливій інфляції, американський центробанк муситиме підняти процентні ставки, що лякає інвесторів, які очікували, що ключова ставка в США буде підніматися не частіше ніж два-три рази на рік.

Слідом за Dow Jones упали й інші американські фондові індекси: індекс S&P втратив 3,8%, а Nasdaq - 3,7%.

У вівторок слідом за США впали котирування на азійських фондових ринках. Японський індекс Nikkei 225 до кінця ранкових торгів упав на 5,3% а гонконгівський Hang Seng - на 4,7%.

Скидання акцій почалося минулого тижня після того, як показники зростання зайнятості в США призвели до очікуваного зростання облікової ставки.

"Новини економіки зі США виявилися більш оптимістичними, ніж очікувалося, - каже голова фінансової компанії Motley Fool Девід Куо. - Парадоксально корекція ринку була спричинена позитивними економічними новинами".

Нагадаємо, в січні індекс Dow Jones показував швидке зростання: протягом місяця він подолав рубежі у 25 і 26 тисяч пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram