ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС готовий стати посередником у переговорах РФ і України про транзит газу після 2019 року

"Якщо буде бажання обох сторін вести переговори в тристоронньому форматі, то ЄС готовий".

ЄС готовий стати посередником у переговорах РФ і України про транзит газу після 2019 року
Фото: ru.sputniknews-uz.com

Європейська комісія вважає важливим зберегти транзит російського газу через Україну після 2019 року і готова стати посередником у переговорах Росії і України з цього питання. Про це заявив віце-президент ЄК з питань енергетичного союзу Марош Шефчович в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Ми готові запропонувати наші посередницькі послуги в цьому питанні. Якщо буде бажання обох сторін вести переговори в тристоронньому форматі, то ЄС готовий підтвердити свою зацікавленість у транзитному маршруті через Україну", - зазначив Марош Шефчович.

Він додав, що вже кілька разів пропонував такі тристоронні переговори з пошуку зручних рішень для гарантування транзиту газу на періоди після 2019 року. На його думку, це буде найкращим вирішенням спору між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом", результати якого очікуються найближчим часом у Стокгольмському арбітражі.

Віце-президент ЄК зазначив, що за два останні роки транзит газу через територію України зростає, а в останні дні сягнув рекордних рівнів, що доводить важливість цього маршруту. "Ми розуміємо, що для підтримки такої системи вам необхідний хороший бізнес-кейс, і ми дуже хочемо, щоб маршрут через Україну був комерційно вигідний і використовувався", - додав віце-президент ЄК.

Нагадаємо, чинний термін контракту з російським "Газпромом" закінчується 2019 року.

Міністерство закордонних справ Росії в серпні заявило, що транзит російського газу через Україну після закінчення чинного контракту можливий лише в разі відкликання "Нафтогазом" позову до "Газпрому" в Стокгольмському суді. Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у відповідь на цю заяву повідомив, що компанія не відкликатиме позови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram