ГоловнаЕкономікаБізнес

"Енергоатом" веде переговори з потенційним третім постачальником ядерного палива в Україну

Деталей про компанію не повідомляється.

"Енергоатом" веде переговори з потенційним третім постачальником ядерного палива в Україну
Фото: http://gasunion.org.ua/

Національна атомна генеруюча компанія "Енергоатом" у рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України веде попередні переговори з іноземною компанією, яка, крім присутніх на українському ринку Westinghouse і "ТВЕЛ", висловила бажання вийти на наш ринок.

Про це повідомив президент компанії Юрій Недашковський, повідомляє УНІАН.

"Можу відкрити завісу, з минулого року у нас з'явився третій бажаючий. Ми відпрацьовуємо їхні пропозиції. Поки що - це пропозиції на рівні попередніх переговорів. Зараз у нас тільки два постачальники", - сказав Недашковський.

При цьому голова "Енергоатому" не повідомив інших деталей про компанію.

Він нагадав, що ще в 2005 році згідно з президентським указом "Енергоатом" проводив пошуки третього постачальника, проте компанія зіткнулася з передбачуваною ситуацією, коли технологією виробництва необхідного для України виду палива володіла тільки російська компанія "ТВЕЛ".

"Україна, Росія, країни Східної Європи використовують паливо іншого дизайну. Технологією виробництва цього палива на той момент володіла тільки російська компанія ТВЕЛ. Тільки компанія Westinghouse за сприяння урядів США, при фінансуванні Міністерства енергетики США в рамках міжнародної програми з ядерної безпеки змогла зробити паливо альтернативної конструкції. Це був довгий шлях з 2000 року і до сьогодні. Шлях важкий, але дуже успішний", - повідомив Недашковський.

Нагадаємо, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела - російської компанії "ТВЕЛ" в кінці 2014 року "Енергоатом" підписав угоду з Westinghouse про суттєве розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року.

У кінці березня Westinghouse розпочала процедуру банкрутства. Однак у компанії заявили, що це ніяк не вплине на виконання зобов'язань компанії щодо виробництва і постачання палива на атомні електростанції в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram