ГоловнаЕкономікаБізнес

Український сталевий імпорт не становить загрози для турецьких металургів, - ЗМІ

Експорт українського металопрокату до Туреччини вже демонструє стійке зниження впродовж останніх трьох років.

Український сталевий імпорт не становить загрози для турецьких металургів, - ЗМІ
Фото: mvdlnr.ru

Постачання української металопродукції в Туреччину не становить загрози для місцевої металургійної галузі, про це пише "Бізнес" у матеріалі "Україна отримала шанс на розширення експорту". Як повідомляє видання, українська влада до 2017 року домовилися з Євросоюзом і Канадою про створення зон вільної торгівлі, і вже вийшли на фінішну пряму переговори про підписання ЗВТ з Туреччиною та Ізраїлем.

"Зараз, на останніх раундах переговорів, обговорюються так звані переліки "чутливих товарів", які і складають експортний потенціал нашої країни... Що стосується Туреччини, з цією країною вже погоджено 20 тис. із 22 тис. позицій, а до переліку "чутливих", крім сільського господарства, потрапила і металургія", - стверджує автор статті.

Дійсно, в цей час ввізні мита на імпорт українського металопрокату в Туреччину діють і становлять: на плоский прокат - 9-10%, на напівфабрикати (сляб і заготовку) - 22%, на арматуру і катанку - 25-31%", - пише видання, вказуючи, що Україні випав шанс позбутися від мит ув рамках угоди про Зону вільної торгівлі з Туреччиною.

Водночас, на думку експертів, лобі в особі Турецької асоціації виробників сталі виступає головним опонентом укладення Угоди про ЗВТ між Туреччиною і Україною, пропонуючи з майбутньої угоди виключити прокат сталі, оскільки він може негативно вплинути на місцеву металургію, особливо з огляду на географічну близькість двох країн.

"Мито на арматуру і катанку фактично є загороджувальним", - відзначає Сергій Поважнюк, заступник директора ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

При цьому аналітики і гравці ринку відзначають, що турецьким сталеварам не варто побоюватися українських колег із декількох причин. По-перше, втрата низки металургійних потужностей на окупованій території Донбасу в поточному році призведе до значного зниження виплавки сталі. По-друге - внутрішній ринок України потребує все більших обсягів металопродукції для підтримки існуючої інфраструктури і створення нових об'єктів.

Окрім того, за інформацією видання, експорт українського металопрокату до Туреччини вже демонструє стійке зниження впродовж останніх трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram