ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева оголосила про відставку

Голова Національного банку покине посаду з 10 травня.

Гонтарева оголосила про відставку
Фото: Flickr НБУ

Голова Національного банку Валерія Гонтарева оголосила про свою відставку з 10 травня 2017 року. При цьому вона заявила, що може піти і раніше, якщо за це проголосує Верховна Рада.

Інші члени правління у відставку не подають.

"Я з самого початку підкреслювала, що йду в Національний банк робити реформи. Для себе я планувала навіть коротший термін перебування на посаді голови Національного банку. Але залишити реформування банківської системи в критичний час я не могла", - заявила Гонтарева.

"Коли я прийшла в Національний банк у 2014 році, стан економіки і банківської системи був жахливим. Із чим мені і моїй команді довелося працювати? Перш за все - величезні макроекономічні дисбаланси, обмінний курс гривні, прив'язаний до долара, істотне фіскальне домінування, хвора банківська система, майже відсутній банківський нагляд, високий рівень кредитування пов'язаних осіб і непрозора структура власності, неефективні процедури з відмиванням грошей. 20 років на ці проблеми заплющували очі політики, міністри і керівник центрального банку", - заявила вона.

Голова Нацбанку заявила, що за час її перебування на посаді в країні вдалося забезпечити макрофінансову стабільність.

"За майже три роки мого перебування на посаді голови Національного банку нам вдалося, можу сказати, забезпечити макрофінансову стабільність. Для цього передусім ми перейшли до режиму гнучкого курсоутворення. Бажання політиків для власних інтересів утримувати курс гривні будь-якою ціною негативно впливало на всі наші макрофінансові показники, і ми нарешті позбулися такого якоря. Зараз помірні курсові коливання вже не сприймаються як кінець світу і не провокують паніки", - сказала Гонтарева.

Також голова НБУ відзначила перехід на політику інфляційного таргетування, збільшення валютних резервів до 16,7 млрд доларів, очищення банківської системи від неплатоспроможних установ, повну трансформацію самого Національного банку.

"Я вважаю, що моя місія повністю виконана, реформи зроблені", - заявила Гонтарева.

Вона сподівається, що її наступником стане незалежна людина, яка продовжить курс, розпочатий нею.

Нагадаємо, повідомлення про можливу відставку Гонтаревої почали з'являтися вже через два місяці після її призначення в 2014 році. І у 2015-му, і у 2016 році ця тема потрапляла в публікації ЗМІ. Але на початку 2017 року голова Нацбанку сама підтвердила, що хоче піти і підшукує собі наступника. Детальніше про це читайте в матеріалах LB.ua "Чому Гонтарева хоче піти" і "Хто замість Гонтаревої?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram